Életmód

4 teszt a tojás frissességének ellenőrzésére

Pexels
Pexels
A tojás kényes élelmiszer, derítsük ki, hogy friss-e?

Húsvét alkalmával talán mindenki több tojást vásárol, mint egyébként, sokszor csak biztos, ami biztos alapon, nehogy „éhen maradjon” a család az ünnepekre. Ha nem használjuk fel, akkor egy-két hét tárolás után felmerülhet a kérdés, hogy fogyasztható-e még.

Legalapvetőbb, hogy ha boltban vettük, akkor nézzük meg a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. A magyar és az uniós jogszabályok előírják, hogy a csomagolt (tálcás vagy dobozos) tojások csomagolásán kötelező feltüntetni a minőségmegőrzési időt, ami a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet. A címkét azért is érdemes átböngészni, mert a tojások tárolására vonatkozó javaslatokat is itt tüntetik fel. Ha ezeket betartjuk, akkor a lehető legtovább biztonságosan állnak el a megvásárolt tojások.

Ha viszont teljesen friss tojásra van szükségünk, valamiért nem bízunk a megadott időpontban vagy egyszerűen házi tojást használunk, akkor többféle módon is kideríthetjük, hogy mennyire friss.

1. Vízteszt

Töltsünk meg egy tálat vízzel és helyezzük bele a tojásokat.  Amelyik lesüllyed a tál fenekére, az teljesen friss, ha ferdén felemelkedik egy kicsit, akkor pár napos, ha feljön a víz színére, akkor az már öreg tojás. Ez azért történik, mert egy idő után a héjon keresztül elpárolog a tojásban lévő víz, így az alján lévő légbuborék mérete és annak felhajtóereje nőni kezd, és minél több levegő van a tojásban, annál könnyebben úszik a víz felszínén.

2. Rázásos teszt

Rázzuk meg a tojást. Ha közben „csendben marad”, akkor még friss, ha kotyogó hangot hallunk, akkor már nem a legfrissebb. Ennek oka is az idő múlásával növekvő légbuborék, minél nagyobb ez, annál jobban hallható a „kotyogás”.

3. Felütéses teszt

Ha felütjük a tojást, akkor vizsgáljuk meg az állagát. Ha a tojássárgája szinte golyó alakú, és a fehérje is sűrűn folyó, akkor az még friss. Ha a felütött tojás szétfolyik, akkor már eljárt az idő felette. Viszont ha a tojás nem rossz szagú, akkor főtt ételekhez felhasználhatjuk.

Pexels

4. Szagteszt

A tojást felütve egészen biztosan érezni fogjuk a semmivel össze nem téveszthető szagából, ha romlott. Ekkor már semmire sem használhatjuk, dobjuk ki.

Pexels

Élelmiszer-biztonsági tanácsok a tojás tárolásához és a tojásos ételek készítéséhez

A tojás kényes élelmiszer, de odafigyeléssel, néhány szabály betartásával biztonsággal használhatjuk.

A szennyezett tojást csak felhasználás előtt közvetlenül tisztítsuk meg, alaposan öblítsük le mosogatószeres vízzel.

A közétkeztetésben a Nébih fertőtlenítőszer használatát írja elő, ez gyakorlatilag háztartási Hypo 2%-os oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat behelyezni. Erre háztartási körülmények között nincs szükség, a tojások fertőtlenítve érkeznek a boltok polcaira, de aki házi tojást vesz vagy teljes biztonságot szeretne, fertőtleníthet otthon is.

Az ideális tárolási hőmérséklet a héjas tojás számára 6 °C, mert ezen a hőfokon a szalmonella egyáltalán nem szaporodik, azaz érdemes hűtőbe tartani. Ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek.

Szobahőmérsékleten viszont robbanásszerűen szaporodik a szalmonella, utána már hiába hűtjük le.

Repedt héjú tojást – ha azt éppen mi törtük el és nem eleve, régebb óta törött – azonnal használjuk el és csak teljesen átfőtt ételekhez használjuk! Ha régebb óta törött, dobjuk ki.

A tojásokat javasolt egyenként, külön edénybe feltörni – ami romlottnak vagy „gyanúsnak” tűnik, azt ne öntsük a többihez. Ügyelni kell arra, hogy héj ne kerüljön a tojáslébe.

Krémekhez, majonézhez csak friss tojást használjunk. Ha hőkezeljük – a belsejük is forró legyen, +75 °C feletti hőmérsékleten), akkor a kevésbé friss tojást is nyugodtan használhatjuk, az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.

Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljunk. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

A maradék ételt át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok.

A tojás általában a ráírt minőségmegőrzési idő után is felhasználható, feltéve, hogy előtte helyes körülmények között tároltuk, de előtte mindig szagoljuk meg, és alaposan főzzük meg!

Amikor tojással dolgozunk, akkor mossunk előtte is kezet és a folyamatok közben is, több alkalommal.

A tojással érintkező eszközöket mosogassuk el, mielőtt más ételhez hozzáérnénk velük.

Kapcsolódó
Melyik tojást vegyem? Tudatos vásárlók is mellényúlhatnak
Így vezethetők félre a gyanútlan vásárlók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik