Életmód

Szerencsétlenség vagy gyermekáldás? Babonák a tojással kapcsolatban

Pixabay
Pixabay
A tojás az egyik legrégebbi ételünk, alapanyagunk, így természetes, hogy rengeteg hagyomány, hiedelem, babona kapcsolódik hozzá. Ezeket gyűjtöttük össze a cikkünkben.

Van, aki a babonák „előírásai” szerint cselekszik, van, aki teljes mértékben elutasítja ezeket. Azt érdemes tudni, hogy a babonák nagy részére megvolt a magyarázat (vagy valami hasonló) a maga korában, ezek sokszor megfigyeléseken alapultak, így tudtak ezek terjedni és máig életben maradni. Sokszor persze, az ok-okozat nem függött össze, de őseink „biztosra mentek” és tették, amit „kell”.

A tojás nálunk az újjászületést, termékenységet, növekedést szimbolizálja leginkább. Más népeknél eltérő lehet a jelentésvilága, a görögöknél a feltámadás, a kínaiaknál a teljesség kifejezésre szolgál, de van, ahol a napot, a teremtést vagy a feltámadást jeleníti meg.

Termékenység, gyermek

  • Lakodalom után az újasszony tojásra lépett vagy tojásra ült a házban, hogy termékeny legyen, illetve könnyen szüljön.
  • Ha két sárgáját találtak a tojásban, ikreik születtek.
  • Szülés után a kismama rántottát evett, hogy mielőbb megerősödjön.
  • A csecsemő első fürdővízébe tojást ütöttek, hogy a gyerek szép és egészséges legyen.
  • A gyerekekkel az első születésnapjukon lágy tojást etettek egészségmegőrzési céllal.

Pixabay

Rossz hírek, szerencsétlenség

  • Ha a tojás leesett, de nem tört el, akkor rossz hír várt a ház lakóira, ha viszont eltört, akkor jó hírnek örülhettek.
  • Ha egy megevett tojás héját elejtették, akkor a tojást tojó tyúk nem tojt többé. Biztosra akkor mehettek, ha kanállal összetörték a tojáshéjat.
  • Szintén nem várhattak tojást attól a tyúktól, amelyiknek a tojáshéját elégették.
  • Evés után a tojás héjának alját és tetejét össze kell törni. Ha nem tették meg, akkor egy boszorkány hajót építhetett belőle magának, amivel tengerre szállt és nagy viharokat okozott. Máshol azért kellett ezt megtenni, mert különben a tojás mérgezetten tért vissza a házhoz.
  • Nem jelent szerencsét, ha sötétedés után hozzuk be a tojásokat a tyúkólból a házba.
  • Ha tojáshéjat ásunk a termőföldbe, sikeres lesz a következő aratás.
  • Ha a baromfiudvaron többféle szárnyast tartottak együtt, akkor előfordult, hogy a szokásosnál kisebb vagy furcsa alakzatú tojásokat találtak az ólban. Ezek általában a fiatal jércéktől származó első tojások, viszont ezt nem feltétlenül tudták beazonosítani, inkább azt gondolták, hogy ez valamilyen rontás következménye lehet. Ennek feloldására ezeket a „kártojásokat” bal kézzel át kellett dobni a portán, így hatástalaníthatták a házra szállt rontást. Nem mindig ment ez megfelelően, így a rontás megmaradt és pár napon belül elpusztulhatott néhány állat – amit természetesen inkább a nem megfelelő tartás, genetikai hajlam számlájára írhatunk.
Kapcsolódó
600 tojás díszíti Nagykapornak húsvéti fáját
Hangulatos dekorációt kapott a falu.

Tojással kapcsolatos hiedelmek máshol

  • Kínában az ötödik hónap ötödik napján a ház küszöbén ülve el kell fogyasztani egy tojást napnyugta előtt, majd a héjat ki kell dobni az utcára, így megszabadítják a házat a betegségtől és a balszerencsétől.
  • Bukovinában és Moldáviában húsvétkor az eladósorban lévő lányok egy fehér és egy pirosra színezett tojást tesznek a mosdóvizükbe; a pirosat a pirosló ajkakért, a fehéret pedig az egészségért. Azért, hogy a következő évben is szépek legyenek, a lányok éjszakára piros tojást helyeznek a mellükre.
  • Az azerbajdzsániaknál nem szabad tojást ajándékozni.
  • Angliában az, aki barázdabillegető tojását eszi, az csavargó, a poszáta tojását megevő pletykáló, a galamb tojását fogyasztó balszerencsés, a varjúét ostobán hahotázó, a hosszúfarkú liléét kezét törő, a bagolyét rikácsoló lesz. Sárga tollú madár tojásának megevése után belázasodhat az illető. A fehér tyúk tojása viszont gyomorpanaszokat, fejfájást gyógyít és még fagy, jégverés ellen is véd. Rosszat jelent, ha a kacsa tojása sötétbarna. Ha két ember eszik egy sastojásból, az megvédi őket a rontástól és a boszorkányságtól.
  • Ázsiában a halottak mellé tojást temetnek, mely a lélek újjászületését szimbolizálja, de a skandinávok, balkániak, ősi egyiptomiak is helyeztek a sírba tojást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik