Otthon készült

Így hasznosítsuk a maradék húsvéti főtt tojást

A húsvétról megmaradt főtt, hímes tojásokat többféleképpen is hasznosíthatjuk. Íme néhány tipp a Bild der Frau-tól.

1. Tojásos salátaként

Világos, hogy a fehérjében gazdag főtt tojás remek kiegészítője egy egészséges salátának. Tonhallal kiegészítve igazi ínyencséget kreálhatunk, ha még néhány salátalevelet is adunk a feldarabolt tojáshoz. De egy egyszerű majonézes krumplisalátát is feldob néhány szelet főtt tojás, vagy épp tésztasalátához téve is kipróbálhatjuk.

Fotó: Pixabay

Természetesen a saláta fő alapanyaga is lehet a tojás, a variációk végtelen számának csak a képzeletünk szab határt, és érdemes így, húsvét után a megmaradt alapanyagokkal dolgozni. Legyen az párolt zöldség, gomba, borsó, spárga, vagy épp nyers retek, savanyú uborka, paprika vagy paradicsom, sajt, sonka stb. De akár gyümölcsökkel is kísérletezhetünk, mint például almával vagy ananásszal, ha nem ódzkodunk az egzotikusabb ízvilágtól. Ebben az esetben a tartármártásos alapot egy kis curry-vel vagy kurkumával is megbolondíthatjuk. Bátran adjunk hozzá főtt sonkát is, bármelyik variáció jól viseli.

Fotó: Pixabay

2. Főételként

Főételként is tálalhatjuk a főtt tojást a megfelelő formában. Kelet-Németországban a mustárszószos tojás hagyományos fogás.

Szeleteljük fel a főtt tojást. Olvasszunk vajat, majd dinszteljünk meg benne tetszőleges mennyiségű hagymát. Adjunk hozzá lisztet, pirítsuk meg, mint amikor besamel mártást készítünk, majd öntsük fel az egészet húslével/húslevessel vagy sonkalével, adjunk hozzá tejszínt is 1-2 dl-t. Ízesítsük mustárral, sóval és borssal ízlés szerint, majd sűrítsük be az egészet.

Fotó: Pixabay

Ezt a mustárszószt szedjük a főtt tojásra, szórjuk meg petrezselyemzölddel vagy snidlinggel. Kínálhatunk mellé főtt burgonyát is, és kész is a kímélő húsvét utáni menü.

Kiemelt kép: Pixabay

Ez a tojásos falat a mennyei reggelik királya
Ünnepivé varázsolja a reggelit az Egg Benedict.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik