Otthon készült

Ez a tojásos falat a mennyei reggelik királya

Ha nem kóstolta még a posírozott tojást, ezzel a recepttel kezdje.

Először Új-Zélandon találkoztam az Egg Benedicttel, ezzel a laktató mennyei finomsággal. Ott minden étterem reggeli-kínálatában többféle változata megjelent, hétköznapi reggeliként fogyasztották. A legkedveltebb változatai között szerepel a lazacos, a sonkás és a spenótos, de bármelyik igazi laktató energiabomba, a hollandi szósznak köszönhetően.

Nálunk a rohanó hétköznapokon nem jut rá idő, viszont a ráérős húsvéti reggeleket indítsuk ezzel az igazán ünnepi tojásétellel.

Nem két perc összedobni egy ilyen reggelit, nem véletlenül nevezte a New York Times egyszer „Amerika minden bizonnyal leginkább kifinomult ételének”.

Kis tojás történelem

A tojás eredetét sokan magukénak akarják tudni, ahogy ez finomságok esetében már csak lenni szokott. Az első írásos feljegyzések 1894-ből származnak. A legenda szerint a Wall Street egyik híres brókerének, Lemuel Benedictnek köszönhetjük e remek fogást. Történt ugyanis, hogy az úriember egy reggel meglehetősen másnaposan tért be a Waldorf Hotel éttermébe. Hogy csillapítsa az őt kínzó tüneteket, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt. A szálloda séfjének, Oscar Tschirkynek annyira megtetszett a kombináció és az ízek összhangja, hogy másnap – két kis módosítással: a szalonnát sonkára, a pirítóst pedig angol muffinra cserélte – már fel is tette a menükártyákra.

Íme az Egg Benedict receptje

Hozzávalók:

4 friss tojás
2 evőkanál ecet
4 zsömle/angol muffin – a Mc’Donaldsban ilyenből van a Mc’muffin
4 szelet sonka vagy füstölt lazac/néhány párolt spenótlevél

A hollandi mártáshoz:

3 tojássárga
1 dl víz
2-3 evőkanál citromlé
10 dkg vaj
csipet őrölt fehér bors
csipet só

Elkészítés:

A hollandi mártáshoz a vajat felolvasztjuk, félretesszük. Egy lábasba vizet öntünk, ráteszünk egy üvegtálat – ez azért fontos, hogy lássuk majd a vizet, illetve a gőzt alatta. Még hidegen beletesszük a 3 tojássárgát és 1 dl vizet, kézi habverővel alaposan elkeverjük, sózzuk, elkezdjük melegíteni a vizet, és laza mozdulatokkal elkezdjük felverni a tojást. Amikor a víz elkezd forrni, hozzáadjuk a citromlevet, folyamatosan keverjük, gyenge tűz felett, hogy ki ne csapódjon a tojás. Amikor könnyű és habos, lassan, kevergetés közben hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat, tovább verjük 1-2 percig, majd fűszerezzük egy kis fehér borssal, levesszük a tűzről.

A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, 2 evőkanál ecettel és egy csipet sóval ízesítjük, megvárjuk, míg felforr. Közben a kenyérszeleteket megpirítjuk. A tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és a takarékra vett gyöngyöző ecetes vízbe merítjük, néhány másodpercig várunk, hogy picit megkapja a külsejét a meleg, majd beleengedjük az edénybe, és jöhet a következő tojás. Pontosan 2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük.

A pirítósokat tányérra tesszük, mindegyikre sonkát vagy füstölt lazacot teszünk, esetleg a párolt spenótot magában, de akár a hal vagy a hús alá is rétegezhetjük, arra egy-egy buggyantott tojást ültetünk, majd mehet rá a meleg hollandi mártás. Zöldfűszerrel meghintve tálaljuk.

Ha nem boldogulunk, Jamie Olivert is segítségül hívhatjuk.

Kiemelt kép: kitchen.nine.com.au

Mennyei ízeket kínálnak az ország legkeletibb megyéjében
Szabolcs-Szatmár-Bereg ételeit és italait nem lehet megunni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik