Életmód

Sebgyógyításra is használható a cukor

Unsplash
Unsplash
A jelek szerint, nem feltétlenül „közellenség” a cukor.

A cukorral kapcsolatban szinte csak negatív jelzők hallhatók, ami nem is meglepő, hiszen az élelmiszerekben található (hozzáadott) cukorra nincs szüksége a szervezetünknek, sőt, negatív hatással van rá.

De ne feledkezzünk meg a pozitív tulajdonságairól sem, ami miatt érdemes lehet otthon cukrot tartani – ezeket foglalta össze a Magyar Mezőgazdaság.

Ha nem megesszük, hanem a testünkön használjuk, máris pozitívabb a kristálycukor megítélése!

Cukor testápolásra

A szemcséinek köszönhetően valamilyen hordozóanyaghoz keverve kiválóan alkalmas testradírozásra. Finomabb szemcsemérettel az arcunkon, durvább szemcsékkel a testre használhatjuk.

Nem csak a mechanikai hatása miatt érdemes ezzel radírozni, hanem azért is, mert a glikolsav a bőrbe hatolva serkenti a sejtek anyagcseréjét, így frissebb, fiatalosabb lesz a bőrünk.

Ha cukorgyantát készítünk belőle, akkor nem csak puhább, de szőrmentes is lesz a bőrünk.

Cukor sebgyógyításra

A cukor sterilnek számít, antibiotikus, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatású, ezért eredményes az állat- és a humángyógyászatban is a szennyezett, fertőzött baleseti sérülések kezelésében illetve a műtéti sebek gyógyulásának elősegítésében. Csökkenti a gyulladást és az ödémát. Gyorsítja a sebgyógyulást és a sebfelület lezárását.

Így alkalmazzuk: tisztítsuk ki a sebet és töltsük fel az üreget bőségesen cukorral, úgy, hogy 1 centiméter vastagon fedje a cukor a felületet, majd tegyünk rá gézlapot. Tekercseljük be a testrészt és rögzítsük a kötést. Az első napokban napi kétszer, később elegendő egyszer cserélni a kötést. Akkor fejezzük be a cukrozást, ha már kialakult az új bőrfelület.

Kapcsolódó
Ezt a gyógyteát javasolja a bükki füvesember cukorbetegeknek
2019-ben több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik