Otthon készült

Ezt a gyógyteát javasolja a bükki füvesember cukorbetegeknek

Györgytea
Györgytea
2019-ben több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek élt cukorbetegséggel. Emellett rengeteg magyar honfitársunk áll a cukorbetegség előszobájában, a prediabétesz állapotban is. Hogyan tudjuk megelőzni, hogy a prediabétesz diabétesszé fajuljon, és milyen gyógynövényekkel lehet a már kialakult cukorbetegséget kezelni? Gyuri bácsi, a bükki füvesember most elmondja.

November 14. a cukorbetegek világnapja, ilyenkor Gyuri bácsiék is kiemelt figyelemmel fordulnak a diabéteszesek felé. Miért? A KSH adatai alapján hazánkban már minden tíz emberből egy diagnosztizált cukorbeteg. 96 százalékuk 2-es típusú diabéteszes, amely nagyrészt az életmódbeli tényezők miatt alakul ki, azaz a túlsúly, a hasi elhízás éppúgy szerepet játszhat, mint a mozgásszegény életmód és a családi halmozódás.

Gyuri bácsi intelmei közül – nem véletlenül – az első a megfelelő táplálkozással az elhízás elkerülése. Szerinte gyakrabban kellene böjtölnünk és diétát tartanunk, hogy az emésztő szerveket pihentessük, és a szervezet kitisztuljon, általában pedig sokat használna, ha az étkezésben tudnánk mértéket tartani.

Mindig azt mondom, hogyha a fogyókúra nem megy, akkor egyenek kevesebbet és mozogjanak többet! És természetesen igyanak gyógyteát! A cukorbetegséget évszázadok óta kiválóan kezelik a füvesemberek, bízzanak a népgyógyászatban

– mondja Gyuri bácsi, aki hozzáteszi, hogy minél előbb kezdjük el rendszeresen fogyasztani a megfelelő gyógyteát, annál kisebb az esélye annak, hogy kialakuljon vagy súlyosbodjon a cukorbaj.

Milyen gyógynövények jók a cukorbetegség megelőzésére vagy kiegészítő terápiájára?

A fitoterápia a prediabétesz vagy a már kialakult cukorbetegség kiegészítő kezeléséhez is tud biztonságos, hatásos gyógyteákat ajánlani. Egyes gyógynövények hatása az inzulinkiválasztás fokozása révén érvényesül, mások a glükóz metabolizmust befolyásolják.

Az egyik ilyen jó hatású gyógynövény a finom üdítőt és lekvárt adó, flavonoidokban gazdag fekete áfonyának a levele, méghozzá magas krómtartalma miatt. A króm aktív szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, így segít egyensúlyban tartani az ingadozó vércukorszintet.

Getty Images

A gyermekláncfű és a mezei katángkóró gyökere a benne található inulin miatt ajánlott IR-re vagy cukorbetegség kiegészítő terápiájához is, mert a szervezetben alacsonyabb glikémiás indexű fruktózra bomlik, amely lassan szívódik fel a tápcsatornából, így csökkenti a vércukorszintet. A csalánlevél teája általános tisztító hatása révén az erek belső falára lerakódott salakot is kipucolhatja.

Gyuri bácsi cukorbetegteájának, a Diabess-Györgyteának is ezek a gyógynövények az alap hozzávalói, de kevert még hozzá mezeikatáng-gyökeret és orbáncfüvet is. Először barátja számára készítette el a teát, majd látva a jó hatását az Országos Gyógyszerészeti Intézethez fordult, hogy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású növényi készítményként törzskönyveztesse. A tea enyhíti, illetve megszüntetheti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét (végtagzsibbadás, testsúlynövekedés vagy -csökkenés, neuropátia, stb.), és késlelteti a súlyos szövődmények, mint például a magas vérnyomás, érelmeszesedés, veseelégtelenség, keringési problémák kialakulását. A teakeverék immár 22 éve segíti a cukorbeteg terápiát – fogyasztását Gyuri bácsi már az IR kezdeti szakaszától ajánlja.

Így fogyasszuk a teakeveréket cukorbetegség esetén

Gyuri bácsi felhívja a figyelmet, hogy az orvos által előírt terápiát változatlanul tartsuk be, a gyógyteát pedig kiegészítő kezelésként fogyasszuk. Ha a vércukorértékek jelentősen csökkennének, akkor azt jelezni kell a kezelőorvosnak. Mivel a gyógytea lassítja a szénhidrát-felszívódást, ezért fontos, hogy a teát közvetlenül a főétkezés után fogyasszuk el, amikor a legnagyobb mennyiségű szénhidrát kerül a szervezetbe.

Ajánlott adagja a gyógyszer és a diéta melletti éhomi cukorszint figyelembevételével egyénenként változhat, a megfelelő napi adagot a tájékoztató tartalmazza illetve dietetikus tanácsadás után beállítható. Epeköves betegeknek, terhes és szoptató anyáknak, 12 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott. Szintén nem ajánlott a fogyasztása kumarin tartalmú vérhígítókkal együtt. Ismert mellékhatása nincs.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik