-14,5 fokot mértek hajnalban a Bükk-fennsíkon

A Mohos-töberben az állomás eddigi karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítették.

Mint arról több alkalommal is írtunk, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, a mért adatokat pedig rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán.

Így történt október 18-án is, amikor arról számoltak be, hogy méréseik kezdete óta a leghidegebb október hajnali fagyot mutatták a műszerek.

-14,5 °C volt a Mohos-töbörben.

Ahogy előrehaladunk az őszben, úgy válnak egyre gyakoriabbá a zord hajnalok a fennsíkon. Az elmúlt napokban az ország északkeleti felét enyhe fagyok jellemezték, azonban mindeddig a fennsík viszonylag szeles maradt.

Elérkeztünk a ma hajnalhoz amikor a pazar teliholdas éjszaka mellé szélcsend is társult. Ez a már-már romantikus együttállás olyannyira meghatotta a Mohos-töbör – egyben a Zsidó-rét átfogó -mikroklíma rendszerét, hogy az állomás eddigi rövid fennsíki karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítette: -14,5 °C-t

– írták a Faceboon, hozzáfűzve, hogy a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott Vörösmeteor-töbörben -11,8 °C-ot mértek.

Kapcsolódó