Mozaik

230 alkalommal fagyott tavaly a Bükk-fennsíkon

horváth csongor
horváth csongor
Az év leghidegebb hőmérsékletét 2023. február 10-én rögzítették, értéke -28,2°C volt.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete mikroklíma kutatást végez a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, ennek tavalyi összegzését tették közzé közösségi oldalukon.

2023-ban a Mohos-töbörben – felszín felett 2 méteren mérve – 230 alkalommal fagyott, ebből 115 alkalommal haladta meg a napi minimum a -5°C-t és 55 alkalommal a -10°C-t. 26 alkalommal -15°C, míg 8 alkalommal -20°C alatt állt be a napi minimumhőmérséklet

– írták.

Az Országos Meteorológia Szolgálat adatai szerint 2023 globálisan és országosan a legmelegebb év volt 1901 óta. A töbrök összetett mikroklíma rendszere azonban nem feltétlenül igazodik a klímatrendekhez, ahogy sok más típusú mikroklíma rendszer sem.

A 2023-as év egyik érdekessége lehet, hogy felhívja a figyelmet a lokális mikroklíma területek jelentőségére, monitorozásuk szükségességére.

Az év leghidegebb hőmérsékletét 2023. február 10-én rögzítették, értéke -28,2°C volt. Ez az év nem hivatalos országos minimum hőmérsékleti értéke is egyben

– közölték.

Horváth Csongor, a Lillafüred online Facebook oldal szerkesztőjének segítségével képgalériánkban bepillanthatunk a Bükk-fennsík töbörjeinek “életébe”.

Galéria

Az elmúlt év tavasza kifejezetten hideg, mikroklimatikus szempontból jó adottságú időszak volt a Mohos-töbörben. -19°C-os minimumérték – szintén országos minimum – mellé az évszakhoz képest nagyszámú (6db) -15°C és (17db) -10 alatti t-min társult, több esetben zavartalan görbék mellett.

Mindhárom tavaszi hónap abszolút t-minje alacsonyabb volt mint -10°C.

2023 nyarán 16 fagyos napot regisztrált a Mohos-töbör mérőállomása. Érdekesség, hogy talaj mentén legalább 35 alkalommal csökkent fagypont alá a Mohos-töbör felszín közeli légrétegeinek hőmérséklete, de mint megjegyezték, műszaki hiba miatt hiányos az adatsor.

A nyári évszak t-minje -6,7°C felszín közelben (40cm) -7,05°C volt.

Mi a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagymezőn számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található.

 

Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok.

A kutatás további megállapításai IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Kiemelt képünk 2021. februárjában készült, amikor -35.5 fokot mértek a nagymezői töbörben – a víz pedig röptében megfagyott.

Kapcsolódó
Mínusz 21 fokot mértek éjszaka a Bükkben
A szezon első -20°C-t meghaladó értékeit rögzítették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik