Virágzó vidékünk

Mínusz 25 fokot mértek ma reggel a Bükkben

horváth csongor
horváth csongor
A következő napokban jó eséllyel lehet akár mínusz 30 fok is.

A Bükkben több helyen van mikroklíma mérés, ezek közé tartozik Nagymezőn a Vörösmeteor töbör, ahol Kerékgyártó Róbert online mérőállomásán folyamatosan figyelemmel kíséri a hőmérséklet alakulását.

Ma reggelre az első nyugodt napon a derült időjárás kedvezett a speciális mikroklíma jelenségnek. A szél az éjszaka folyamán sokat gyengült, de teljesen nem állt le. Ez jól látható a hőmérséklet ingadozásán

– írta február 7-i Facebook bejegyzésében.

Bár a nagymezői mérőállomás adatai nem tekinthetők hivatalosnak, de ez a tényen nem változtat: február 7-én, a reggeli órákban mínusz 25,1 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Az aktuális nagymezői hőmérséklet IDE KATTINTVA követhető.

Mi a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagymezőn számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található.

 

Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok, mint arra volt is már példa.

Korábban írtunk arról, hogy olyan hideg is volt már az elmúlt években, hogy röptében megfagyott a víz a Bükk-fennsíkon, amikor a töbör mélyén -35.5° fokig csökkent a hőmérséklet.

Kiemelt képünk 2021. februárjában készült, amikor -35.5 fokot mértek a nagymezői töbörben – a víz pedig röptében megfagyott.

Kapcsolódó
Mínusz 50 fokban fotózta le magát egy nő Jakutföldön
Jakutföld egyes részein mínusz 67 fokot mértek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik