Virágzó vidékünk

Kánikula ide vagy oda, fagypontig süllyedt a hőmérséklet a Bükk-fennsíkon

horváth Csongor
horváth Csongor
A természet mindenre képes.

Július 4-én, hétfő hajnalban a Bükk-fennsík egy töbörjében, a Vörösmeteor síház melletti online meteorológiai állomás hajnali 4 óra 44 perckor 0,0 Celsius-fokot rögzített. Ezt Kerékgyártó Róbert az állomás üzemeltetője a közösségi portálon közölte.

Kapcsolódó

A térség egy sajátos, úgynevezett mikroklímával rendelkezik, ami több dolog együttes közreműködésével jön létre. A terület kellően magasan fekszik és medenceként funkcionál, amiben további töbrök vannak, melyek néhány méter mély gödrök lényegében. A szél nem kavarja fel  a medence levegőjét. A hideg levegő sűrűbb, ezért a felszín közelében összegyűlik, mint egy medencében vagy kádban, és éppen ezért tud a fennsík és kiváltképp a töbrök mélyén az átlagosnál jóval hidegebb lenni.

Júliusi fagyos nap pipa. Ma reggel, a töbrök vettek egy mély friss levegőt. Olyan mentolosat

– írta hétfői Facebook posztjában Kerékgyártó Róbert, hozzáfűzve, hogy méréseink között ez volt az első olyan nap 2009 óta, amikor fagyos nap (0.0 fok) és hőség nap (+30.0 fok) van a töbörben.

facebook/kerékgyártó norbert

Kerékgyártó Róbert “hobbista” meteorológus saját fejlesztésű napelemes autonóm meteorológiai állomása télen is rögzített rekordokat, melyről a Sokszínű Vidék is beszámolt.

Kapcsolódó
Lenyűgöző felvételen mutakozik be a csodás Bükk vidéke
Szenzációs videón hazánk legváltozatosabb hegysége, a Bükk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik