Virágzó vidékünk

Mínusz 21 fokot mértek éjszaka a Bükkben

horváth csongor
horváth csongor
A szezon első -20°C-t meghaladó értékeit rögzítették.

A Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézete által monitorozott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Bükk-fennsíkon található Mohos-töbörben a szezon első -20°C-t meghaladó értékeit rögzítették december 3-ikáról 4-re virradóan

– közölték Facebook-oldalukon.

Mint fogalmaztak, a hőmérséklet a szél elálltával komoly esésbe kezdett, majd egy rövid szeles periódust követően – visszamelegedés – éjfélig beállt a minimum hőmérséklet -21,42°C-on.

Ezután -20 (-19,99)°C-on érkezett december 4-ike, és onnantól erősen zavart (szél, felhőzet), hullámzó futást mutat a hőmérsékleti görbe. A potenciális kisugárzási periódusban egyszer 2 méteren gyakorlatilag felszámolódott az inverzió, majd kétszer újraépült egy részleges összeomlást követően. Egyik újbóli kiépülés se közelítette meg az éjszaka első felében mért értékeket.

A 2 méteren-en rögzített hőmérsékleti görbe látványosan prezentálja a Mohos-töbör mikroklíma-rendszerét jellemző, rövid időn belüli drasztikus hőmérséklet változásokat.

A hivatalos országos mérőhálózatok -13°C körüli értékeket hoztak, a területi szórást azonban nagyban befolyásolták a pillanatnyi, országosan inhomogén körülmények.

A szélvédettebb Kerékgyártó Róbert által monitorozott Vörösmeteor-töbör is komoly hőmérsékleti hullámvasúton ment keresztül az éjjel (-17,5°C), mely jól mutatja, hogy a fennsíkon belül is nagy volt a légköri zavarás által okozott változatosság.

Kiemelt képünk 2021. februárjában készült, amikor -35.5 fokot mértek a nagymezői töbörben – a víz pedig röptében megfagyott.

Kapcsolódó
Olyan hideg volt reggel, hogy röptében megfagyott a víz a Bükkben
A vízröptetéshez elegendőek voltak a mínuszok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik