Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
A fesztivál célul tűzi ki a hagyományok őrzését, tartanak disznótoros bemutatókat, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg – és próbálhatják ki – a hagyományos disznóvágás és kolbászkészítés titkait. Az eseményt a néptáncbemutatók is színesítik.
A fesztivál része a kézműves termékek vására, ahol helyi és országos mesterek különleges kézműves termékeit lehet megvásárolni. Nem maradhatnak el a mezőgazdasági kiállítások sem, ahol a látogatók megismerhetik a helyi termelők friss áruit és betekintést nyerhetnek a térség agráréletébe – a hagyományos gazdálkodási módszerektől a modern innovációkig.
A négynapos rendezvénysorozat központi részét jelentik a kolbásztöltő versenyek. Csütörtökön az óvodások és általános iskolások mellett különleges jelmezekbe öltözött motoros csapatok veszik kezükbe a kolbásztöltőt. Pénteken a középiskolások és egyetemisták versenyeznek a legjobb kolbászkészítő címért.
A fesztivál legrangosabb próbatétele, a nemzetközi szárazkolbász verseny már lezajlott, csaknem 80 nevező közül választotta ki a zsűri – Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf elnöklete mellett – a győztest: a gádorosi, 24 éves Kocsis Márkot. A fiatal hentes elmondta, a sertés vakbélbe töltött kolbászt tavaly november végén készítette; sok idő kell, hogy egy ennyire vastag kolbászban összeérjenek az ízek. Feléjük kispálanyjának, dorának, Csabán dorkának hívják – osztotta meg. A díjat a fesztivál nyitónapján adják át.
A nyitónapon ingyenes a belépés a fesztiválra. (MTI)