Szüretelni indult a balatonfüredi borász, de hűlt helyét találta az összes szőlőnek

Gyukli Krisztián azt írta: kevés szó van, ami kifejezi, mit éreznek a munkatársaikkal.

Gyukli Krisztián balatonfüredi borász számolt be róla a Facebookon, hogy hétfőn jött el a várva várt nap, amikor elkezdték betakarítani a kiemelkedő minőségű töppedt olaszrizlinget a birtokukon. Vagyis csak elkezdték volna, mert valaki megelőzte őket.

A posztjában emlékeztetett, három évvel ezelőtt a füredgyöngye és solaris fajtákat lopták el tőlük, most pedig a lehálózott olaszrizling is áldozatául esett a tolvajoknak.

A legtöbb munkaóránk ebben a ültetvényben van, a borkészítés és érlelés ennél a bornál igényli a legnagyobb szakmai felkészültséget. Megmetszettük, hajtásválogattuk, fűztük, törzstisztítottuk, kötöztük, kapáltuk, csonkáztuk, leveleztük, fürtritkítottuk, hálóztuk. És reményeink szerint a termőhelyet legszebben bemutató mikrotételt készítettük volna el. Megvédtük az időjárás nehézségeitől, a szárazság kihívásaitól, a vadak ellen

– sorolta fájdalmasan a borász.

Érzéseit nem is titkolta, úgy fogalmazott: kevés szó van, ami most kifejezi, amit munkatársaikkal éreznek.

Mint arról korábban írtunk, máshol már arra sem volt meg az esély, hogy egyáltalán szüreteljenek, a gazdák már a tőkéket is kivágják egy új jelenség miatt. Arról pedig itt mutattunk múltidéző képeket, hogy miként szüreteltek dédnagyapáink.

Kapcsolódó