Mozaik

Nem kell messzire utaznunk, hogy igyunk egy feketét a világ 3. legjobb kávézójában

facebook/Toby's Estate Coffee
facebook/Toby's Estate Coffee
Megválasztották a világ 100 legjobb kávézóját, magyar nincs közte, de a harmadik helyezett egy bécsi kávézó lett és egy szlovén, cseh és román kávézó is felkerült a listára.

Spanyolországban rendezték meg a világ egyik legnagyobb, háromnapos kévéfesztiválját, a CoffeeFest Madrid-ot. A madridi eseményen összeállították a világ 100 legjobb kávézójának listáját,

Az ausztráliai Sydneyben található Toby’s Estate végzett az első helyen.

Az első öt között az egyesült államokbeli Onyx Coffee LAB a második, az osztrák Gota Coffee Experts a harmadik, az ausztráliai Proud Mary Coffee a negyedik, a norvég Time Wendelboe pedig az ötödik helyen végzett.

A szlovén főváros kévézója, a Crno Zrno a 31. helyen végzett, a cseh The Miners Coffee a 40. lett, a román Bob Coffee Lab pedig a 46.

A gcrmag.com azt írta összefoglalójában, hogy a világ 100 legjobb kávézója egy globális elismerési rendszer, amelyben a kávézókat a kávé minősége, a barista élmény, a kiszolgálás minősége, az innováció, a kávézó légköre, a fenntarthatósági szempontok, az élelmiszerek és péksütemények minősége alapján rangsorolják.

A szavazási rendszer két fő részből állt: közönségszavazásból és szakértői értékelésekből. A fesztiválon a világ minden tájáról érkező kávérajongókat felkérték, hogy szavazzanak online, miközben kávészakértőkből álló testület, köztük neves baristák, kávépörkölők és iparági szakemberek is értékelték a kávézókat.

A végső pontszámokat súlyozott rendszerrel határozták meg, amelyben a közönségszavazatok adták a végső pontszám 30 százalékát, míg a szakértői értékelések a fennmaradó 70 százalékot.

A százas listáért kattintson ide!

Amerikában magyar mézet választottak a világ legjobbjai közé, Olaszországban pedig világbajnok lett a magyar pizza és egy magyar hotel lett a világ legjobb vidéki luxusszállodája.

Kapcsolódó
Kávézási rituálék a nagyvilágból
A világ minden táján más-más módon készítik el és fogyasztják a kávét, és ez a sokféleség teszi a kávét igazán izgalmassá.
Olvasói sztorik