Annak ellenére, hogy a termőterület mérete drasztikusan nőtt az elmúlt években, most sem lehet magyar diót kapni a hazai boltokban és a piacokon, írta a Népszava.
Ez egyáltalán nem meglepő, a Fruitveb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet tájékoztatása szerint az utóbbi években rendre előfordul.
A magyar dióbél október-novemberben jelenik meg a piacon és jellemzően január közepéig, február elejéig tart ki. A Fruitveb tájékoztatása szerint a termés jellemzően arra elég, hogy az ünnepi igényeket fedezze.
A minőségük viszont nagyon problémás, van, hogy fél kilogrammon belül mennyei ízű, de drámaian rossz élményt nyújtó is akad. Az áruk ezért jóval alacsonyabb is a hazainál.
Miközben az I. osztályú magyar termés kilogrammja 3200-3600 forint között mozgott a nagybani piacon, a kiskereskedőknél pedig 4000-4500 forintot kellett fizetni érte, addig az ukrán dió 2000-2500 forint közötti áron kapható a boltokban, ugyanekkora kiszerelésben.
A héjas dióból a leszedett mennyiség éves szinten 7,5-12 ezer tonna között ingadozik hazánkban. A szakmai szervezet arra is felhívta a figyelmet: annak ellenére állt elő ez a helyzet, hogy a dió magyarországi termőterülete az elmúlt nagyjából tíz évben megduplázódott.
Azt nem tudni, mennyiben járul hozzá a magyarországi termésmennyiséghez a dióburok-fúrólégy károkozása, de tény, hogy a kertek réme évek óta tizedeli a termést. Újabban számos próbálkozás történt a károkozó elleni küzdelemben.