A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára, ehhez mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nébih az alapvető előírások összegyűjtésével nyújtott segítséget a dinnyeárusoknak.
Darabolva – kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve – értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló, tisztítható felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.
A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.
Lékelésre élelmiszerbiztonsági okokból nem kerülhet sor. Amennyiben esetleg a dinnyét mégis lékelik és a vásárló mégsem kéri azt, akkor a lékelt dinnye már nem forgalmazható
– közölte a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál érdeklődésére a hivatal.
A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.
Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.
Így választhatunk kóstolás nélkül mézédes dinnyét, ezekkel a praktikákkal biztosan nem lövünk mellé. Az egész görögdinnye hűvös, száraz helyen körülbelül egy hétig eláll, de ha már felvágtuk, jóval rövidebb ideig őrzi meg frissességét.

