Szendvics készítésénél vagy sütés előtt nincs is bosszantóbb annál, mint amikor rájövünk, hogy elfelejtettük kivenni a vajat a hűtőből. A Mindmegette mutatott egy egyszerű módszert, amivel gyors eredményt érhetünk el mikro használat nélkül.
Még ha kint is hagyod a vajat az asztalon, akkor is túl hideg lehet, különösen most, hogy tél van. Ha csak bedobod a vajat a mikróba, túl gyorsan megolvadhat, és akár azt is eredményezheti, hogy nem fog megfelelően krémesedni – és ez negatívan befolyásolhatja a süteményed minőségét. De lehet, hogy nincs mikrohullámú sütőd, tehát, alternatívákra van szükség, hogy gyorsan puha vajat kapj. Mutatjuk azt a nagyon egyszerű trükköt, amivel ezt elérheted.
Csupán egy hőálló üvegtálra vagy kancsóra, pohárra és forró vízre van szükség.
- A poharat töltsd meg forrásban lévő vízzel, és hagyd állni egy pillanatra.
- Ezután öntsd ki a vizet. Helyezd a vajat egy tányérra vagy tiszta felületre, és fordítsd rá a forró poharat.
- Egyszerűen hagyd a vajat a pohárban öt-tíz percig.
Ez az egyszerű trükk gyengéden meglágyítja a vajat, és sokkal könnyebben kezelhető, mint ha mikrohullámú sütőt használnál. Ha nagyon szorít az idő, akkor is használhatod ezt a módszert, de a vajat vágd apró kockákra. Ugyanezeket a lépéseket követheted, de ahelyett, hogy az egész vajat az üveg alá tennéd, kockázd fel, vagy reszeld le. Így még gyorsabban elkészül.
Egy országosan ismert pékség pedig azt árulta el, hogyan nem reped ki a bejgli és hibázunk, ha így teszünk, mert nem elég sima vízzel megmosni a gyümölcsöt. És ezekről a jelekről ismerhetjük fel a boltban a friss és jó minőségű húst.

