Otthon készült

Ágyazzunk meg a pálinkának! Ahány ház, annyi szokás

A variációk határtalanok, legyünk kreatívak.

A pálinkakultúra részeként egyre nagyobb divatja van az otthon készített ágyas pálinkának. Elkészíteni egyszerű, készen kortyolgatni ínyenceknek való.

Az egész alapja, illetve fortélya a minőségi, igazi házi pálinka, mely a kifőzés előtt nem látott cukrot, csak gyümölcsöt – utóbbiból bármilyet. A végső ízt ugyanis az ágyas nedű adja.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, s ez ebben az esetben is igaz.

Ízlés és hozzávalók kérdése, milyen ágyas pálinkát készítünk.

A klasszikus házi recept szerint 1 liter pálinkához kell 1-1 marék mazsola, aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt ribizli, aszalt sárgabarack, 1 rúd vanília és 3-4 evőkanál méz (utóbbi lehet több is – ízlés dolga).

Joggal vetődhet fel a kérdés: a drága aszalt gyümölcsök helyett mit használhatunk az „ágyazáshoz”. A válasz egyszerű: az ízek harmóniáját figyelembe véve a variálási módok szinte határtalanok.

Íme néhány ötlet 1 liter pálinka ágyazásához:

2 db pirosra érett chillipaprika, 1 marék megmosott, apró kockákra vágott narancshéj, ugyanennyi citromhéj (belső fehér részétől lehetőleg megszabadítva),

palinka1
Fotó: MTI

1-1   marék kökény és csipkebogyó (az első fagy után szedve, vagy aszalva-szárítva), 1 marék narancshéj, 1 marék mazsola,- 5 marék szárított bodzavirág, 1 marék citromhéj,

1 marék narancshéj, 1 marék citromhéj, 1 rúd vanília, 1 rúd fahéj.

Elkészítése minden esetben nagyon egyszerű

Lehetőleg megfelelő űrtartamú, csavaros tetejű befőttesüvegbe szórjuk be az „ágyat”, majd öntsük rá a pálinkát. Indulásként keverjük meg, majd zárjuk le. Lehetőleg hűvös, sötét helyen érleljük 3-4 hónapig – vagy tovább – és hetente legalább egyszer keverjük meg, vagy rázzuk össze.

Minél tovább áll, annál ízletesebb lesz.

Amikor megérett a fogyasztásra, töltsük át „nyakas üvegbe”. Ha van ebből szélesebb szájú, akkor az ággyal együtt, ha nincs, akkor szűrjük. Utóbbi esetben sem veszít zamataiból, főleg, ha népes összejövetelnél kínáljuk – mert garantált lesz a siker és gyorsan elfogy majd.

Próbálja ki mézzel is!

Ha valaki a fentiek mézes változatát szeretné elkészíteni, annak egy tanács. A fenti arányokhoz, 1 liter pálinkával számolva legalább 4-5 evőkanál méz szükséges – ízlés szerint lehet több is. A mézet melegítsük meg langyosra – így nem veszít zamatából -, s először ezt töltsük bele az ágyazó üvegbe. Erre mehetnek a hozzávalók, végül a pálinka. A munkafolyamat ezt követően ugyanolyan, mint az előzőkben.

Kedves egészségünkre!

 

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.