Otthon készült

Bolti üdítők helyett váltsunk otthon készült almalére

Napi egy alma az orvost távol tartja, így  az almából készített szűrt lé is egészséges üdítő.

Néhány érdekesség a hazai almákról

Hazánkban 3 hagyományos fajtakörbe sorolható: jonathan fajtakör, golden delicious fajtakör, starking delicious. Az üzemi árugyümölcsösökben az 1960-as évekig 10-12 fajtát termesztettek. 1960 és 1980 között az állami gazdaságokban és a mezőgazdasági termelő szövetkezetekben az előbb említetett három fajtára és azok hibridjeire korlátozódott a termelés. A Jonathan mint főfajta a gyümölcsösökben mintegy 60 %-kal szerepelt, a Starking aránya 17-20 %, a Golden Deliciousé pedig 10% volt. A téli érésű almafajták 95 % -os arányban uralták a termelést, a nyári és az őszi érésűek aránya kicsi (5 %) volt, és a választékból teljesen hiányoztak az ipari almafajták.

A szűrt almaléhez bármilyen almát választhatunk, leginkább a kedvencünket.

Hozzávalók

  • 5 kg alma ( a változatos ízvilághoz választhatunk különböző fajtákat)
  • 5 liter víz
  • 2-3 db citrom
  • ízlés szerint cukor (minél kevesebb, annál jobb)
  • pici fahéj a plusz ízvilágért ( opcionális)

Elkészítése

Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony szeletekre például uborkareszelővel. Könnyebb megoldás lehet egy könnyű turmixolás.

Ezután adjuk hozzá a vizet, a citromot és a cukrot, majd keverjük össze. Tegyük egy nagy tálba, takarjuk le, és három-négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta néhány alkalommal alaposan keverjük meg.

Utolsó mozzanatként szűrjük le egy apró lyukú szűrőn, az üvegeket pedig hűvös helyre tegyük. Fogyasszuk folyamatosan, hiszen tartósítószert nem tartalmaz, ezért hosszú ideig nem áll el. Persze ez a veszély aligha áll fenn, mert olyan finom, hogy gyorsan elfogy.

A megmaradt almát se dobjuk ki. Turmixoljuk össze és egy kevés vízzel hígítva ez is fogyasztható. Azonnal. Akár fahéjjal is.  Egészségünkre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik