Áll egy öreg ház Domoszló szívében. Öregház Vendégház a neve, mely az 1900-as évek elején épült. Az idők során cseléd és kiszolgáló épületeként, kovácsműhelyként majd varrodaként funkcionált, ma a pihenni vágyó családok egyik kedvelt helye. A Mátrában elterülő faluban Gyurkó Béla és felesége Zsuzsa asszony a vendégvárók, akik a felújított parasztház udvarán kemencét építettek. A hangulatos kültéri konyha nem csupán a kert dísze. Abban készül a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos, a a házigazdák specialitása.
Gyurkóné Zaja Zsuzsa a receptet a nagymama elbeszélése alapján mondta el, hangsúlyozva: ami ebben írva vagyon, illetve szóban elhangzik – azt szigorúan be kell tartani.
Így készül hát a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos.
„Valamennyi kitűnő minőségű liszthez tegyünk egy kis kovászt, kézmeleg-langyos vízzel alaposan kavarjuk össze, hozzá ízesített főtt-tört krumplit adagolva dagasszuk meg a kapott kenyértésztát.
Ettől eltérő edényzet nem biztosítja azt a „fílinget”, amely hozzájárul az étek finomságához. A dagasztás addig végzendő kellő serénységgel, amíg a dagasztó ember homlokán megjelennek az első izzadságcseppek.
Ekkor, de csakis ekkor, abba lehet hagyni ezt a tevékenységet, ki lehet szaggatni a megfelelő méretű adagokat, azokat bő liszttel alászórva pihenni hagyjuk, lehetőleg kellemes meleg helyen.
Közben természetesen buzgón lehet kóstolgatni a finom domoszlói borokból annak érdekében, hogy a későbben elkészülő fahamuval fűszerezett domoszlói lángos könnyebben csússzon.
Ennyi idő éppen elég lesz arra, hogy a szépen megkelt, kiporciózott adagokat kellő szakértelemmel – de ha az nincs, az is elleshető – a már jóval ezelőtt legyártott 100 éves falapátra helyezve, annak segítségével, a jó előre kifűtött és szikrapróbának alávetett kemencébe helyezzük.
A fahamuval fűszerezett domoszlói lángost mi különféle feltétekkel készítjük.
A kemencénk melege, és a gondos, pontos előkészítés eredményeképpen hamarosan csodálatosan megpirult gasztronómiai érdekességet tarthatunk a kezünkben, amelyről ténylegesen meggyőződhetünk, hogy az bizony fahamuval van fűszerezve – azért is olyan finom. A hozzávaló fokhagymás tejföl, vagy a különféle lekvárok csak tovább fokozzák azt az élményt, amelyet csak itt az Öregház Vendégháznál kaphatnak meg, és persze a pontos receptet is!”
Egészségünkre!