Otthon készült

Krampampuli, a pokolian erős palóc ital

December 4-e Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének napja, s ezt koccintással is megünnepelték a régi időkben a veszélyes szakmát űző nógrádi férfiak. Mutatjuk a receptjét is!

A forralt borról szinte mindent tudunk. Ismert, hogy fűszeres borként emlegették, és az eltarthatóság növelésének érdekében készítették. A cél az volt, hogy a borok romlásakor keletkező rossz ízt a fűszerek hozzáadásával megelőzzék. Amikor ezt kitalálták, akkor hidegen fogyasztották, később az ember rájött, felforrósítva igazi ütős ital válik belőle.

Pokolian erős itóka

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Akiknek ez az „ütés” kevés, azok mindenképpen kipróbálhatják a nógrádi bányászok egykori kedvelt, de pokolian erős italát, a palóc krampampulit. A föld alatt kemény munkát végző emberek körében Szent Borbála napján szinte kötelező, majd advent idején különösen divatos volt a fogyasztása. Akik már kóstolták, azok szerint ehhez a nedühöz képest a forralt bor kellemes szőlőből készült üdítőnek számít.

Nógrád megyében kimondottan a bányászok italaként tartották számon. Tudni kell, hogy a régi krampampuli házi pálinkával készült, így még ütősebb lehetett.

Az arányoktól ne ijedjünk meg, hiszen egy ilyen adaghoz több bányász “összejött”. Kisebb mennyiség készítése esetén csökkenteni kell a hozzávalókat.

Krampampuli nógrádi bányászok módra

5 liter száraz vörösborhoz hozzáöntünk 1 liter rumot. Belekeverünk 70 dekagramm cukrot, 1 deciliter citromlevet. Feltesszük főni, közben beledobunk 1 csomag egész fahéjat, 1 csomag szegfűszeget, 1 csomag mazsolát, fél csomag datolyát és 10-12 szem aszalt szilvát.

Mindezt összeforraljuk és 35-40 ºC-on kínáljuk. Mértékletes fogyasztást kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik