A forralt borok készítésénél az első és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Az Albári Tárház segítségével nézzünk meg több receptet, hogy otthon saját kezűleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.
Klasszikus forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Pikáns és gyógyító forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Zsebkendőt is adjunk hozzá!
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is
Elkészítés: a bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
Aszalt gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum
Elkészítés: a narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.
Igazán alkoholos, rumos forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum
Elkészítés: a narancsot és a citromot megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot és forráspontig hevítjük. A felforralt borhoz öntjük a rumot, majd flambírozzuk (azaz meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk (a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba).
Gyömbéres forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2/3 csésze méz, ¼ csésze brandy, 3 db fahéjrúd, 2 tk gyömbérpor (vagy 1tk frissen reszelt)
Elkészítés: egy lábasba összeöntjük a hozzávalókat, lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
Jamie Oliver forralt bora
Hozzávalók: 2 klementin,1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 25 dkg cukor, 6 szegfűszeg, 3 db babérlevél, 1 fahéjrúd, 1 szerecsendió, 1 vaníliarúd (felezve), 2 db ánizs, 2 üveg vörösbor
Elkészítés: a gyümölcsöket meghámozzuk majd a héjakat a mandarinok kicsavart levével és a cukorral közepes lángon felfőzzük. Közben hozzáadjuk a szegfűszeget, fahéjrudat, babérleveleket, és kb 10-szer reszelünk a szerecsendióval. Hozzáadjuk a félbevágott vanília rudat, majd felöntjük annyi borral, hogy a cukrot ellepje. Forráspontig melegítjük. Amikor a cukor elolvadt és egy sűrű szirupot kapunk ( kb 5-10 perc), lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzátöltjük a többi bort. Kb 5 percig pihentetjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.
Vodkás forralt bor
Hozzávalók: 2 üveg vörösbor, 1 citrom leve, fél liter narancslé, 1 dl vodka, 6db szegfűszeg, 15dkg barnacukor, narancsszeletek
Elkészítés: a bort, citromlevet és szegfűszeget felmelegítjük, hozzáadjuk a cukor felét és a narancslevet, néhány percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáöntjük a vodkát, és annyi cukrot, hogy megfelelően édes legyen. 5 percig állni hagyjuk, ha szükséges felmelegítjük.
Konyakos forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 fahéjrúd, 5 cl konyak, 10 db szegfűszeg, 1 csipetnyi szerecsendió, 1 citrom, 1 narancs, 2 ek cukor
Elkészítés: a gyümölcsöket karikákra szeleteljük. A bort felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket és a konyakot, 20 percig nagyon alacsony lángon főzzük.
Glühwine (német)
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 2 db fahéjrúd, 16 db szegfűszeg, 2 ek méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék,1 narancs
Elkészítés: a narancsot 8 szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A vizet, mézet és fűszereket felmelegítjük, hozzáadjuk a narancs szeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük. Kb 1 órán át pihentetjük, tálalás előtt felmelegítjük. Brandy-vel lehet gazdagítani.
Glögg (skandináv)
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, O.5 L brandy vagy vodka, 10 kardamom mag, 1 fahéjrúd, fél narancs héja, 15 dkg cukor. Opcionális: 5 db szegfűszeg, fél csésze mazsola, fél csésze mandula, 5 db aszalt füge
Elkészítés: a hozzávalókat nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk – nem szabad forrni!
Chilis-csokis forralt bor
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 1 db fahéj, 1 db szárított chili, 1 tk örőlt allspice fűszerkeverék, 5 db szegfűszeg, 10 dkg puha barnacukor, 5dkg étcsokoládé (90-100% kakaótartalmú)
Elkészítés: a bort a fűszerekkel lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot majd belereszeljük a csokit. Vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel.
Egészségükre!