A Kaposvári Egyetem idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Helyi Termék Napot – tudósított a somogytv.hu.
A standokon volt minden, mi szem-szájnak ingere. Szalonna, kolbász, sajt, méz, gyümölcslé, zölddió lekvár és megannyi házi készítésű, természetes alapanyagból készült áru várta az intézmény hallgatóit és tanárait, akik meg is kóstolhatták a finomságokat.
A helyi termékek erőteljesen háttérbe szorultak, lényegében mindent visznek a multinacionális vállalkozások. Azt gondolom, hogy az Önök munkája olyan érték, olyan különlegesség, amit őrizni és népszerűsíteni kell, megtalálni helyét a magyar kultúrában – mondta a rendezvény megnyitóján Borbás Zoltán, az egyetem kancellárja.
A termelők által készített ínyencségek néhány titkára is fény derült. A hallgatók megtudhatták például, hogy a zöld diólekvár – melyet 100-200 évvel volt nagy divatban – elkészítése közel egy hónapon át tart, s hogy a szalonnát négy hétig, a sonkát pedig 6 hétig pácolják.