Otthon készült

6 halászlé recept, melyek közül nehéz lesz választani

Ahány ház annyi szokás, ahány ház, annyiféle halászlé.

Halászléből valóban sokféle van, Duna-mentén, Tisza-mentén és a határon túli magyarlakta területeken is. Ha valaki még nem döntött, hogy milyet készítsen, annak segítünk. Összegyűjtöttünk néhány halászlé-receptet, tessék választani!

Szegedi halászlé

Ki más is tudhatná jobban, mi kell egy igazi szegedi halászlébe, mint Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács? Titkát itt találtuk. Receptje 4 főre szól.

Hozzávalók: 60 dg tisztított ponty, 60 dkg tisztított harcsa, 40 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 1-2 db hegyes erős paprika, 2 dkg só, 4 dkg szegedi fűszerpaprika.

A megtisztított halakat filézzük ki, és a csontokból, fejekből a fél főre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel öntsük fel és főzzük legalább 2 – 2,5 órán keresztül. A megmaradt halfiléket irdaljuk be, daraboljuk kockára, szórjuk, meg kevés sóval és felhasználásig tegyük hűtőbe.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Ha az alaplevünk elkészült, akkor paszírozzuk át egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a husi, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevünket. Ha megvagyunk az alaplével akkor forraljuk fel és tegyük bele a már előkészített halkockákat és főzzük 10 percig. Amennyiben volt belsőség a halakban akkor azt most adjuk hozzá, főzzük még 10 percet, kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk még rá, és tegyünk bele ízlés szerint hegyes erős paprikát, vagy tálaljuk mellé.

Bajai halászlé

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek! Az 5 fő részére szóló receptet itt találtuk.

Hozzávalók: 3 kg hal, melynek háromnegyed része ponty legyen, a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagyma, egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprika, só, 4-5 db erős cseresznyepaprika vagy Erős Pista, gyufatészta.

Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és – könnyek közepette – vágd apró kockákra.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet! Egy óra elteltével tedd a fazékba a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1 – 1,2 liter vizet önts rá. Hadd forrjon, de időnként nézz rá! Ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat terjeng majd a konyhában.

Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Ettől lesz igazán pikáns a hallé íze! Lassan megkóstolhatod, s ha úgy érzed még nem tökéletes, ízesítsd bátran. Közben ne felejtsd el a tésztát sem kifőzni egy külön fazékban.

A forrástól számított fél óra elteltével már kész is a műved! A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. Bízhatsz a sikerben, a csodás, gőzölgő lének, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni!

Balatoni halászlé

A balatoni halászlé tradicionális étel, a balatoni turizmus, a vendéglátás fontos eleme. A XIX. század elejéről fennmaradt írásos dokumentumok bizonyítják, hogy hazai szempontból meghatározó, a magyarságra jellemező és közismertnek tekinthető étel. A 4 személyes recept innen való.

Hozzávalók: 2 kg egész ponty, 4 púpos evőkanál kalocsai házi paprika, só, 1 csapott evőkanál paradicsompüré vagy 1 darab friss paradicsom, 1 darab zöld erős paprika, fokhagyma, 5 darab vöröshagyma.

A pontyot megtisztítjuk, és részeire bontjuk. A fejet kettévágjuk, és vékonyan besózzuk. A halat beirdaljuk, ezután kb. másfél-kétujjnyi széles szeletekre vágjuk. A halszeleteket vékonyan bedörzsöljük sóval úgy, hogy kívül az irdalásba a vágási felületeken, és belül is jusson mindenhová só. Vigyázzunk, nehogy túlsózzuk, de azért egyenletes legyen a sózás. A belsőségeket is le kell sózni, és legalább 2-3 órán át hagyni kell a sóban állni.

A vöröshagymát felszeleteljük, és a halfőző edény aljára tesszük. Erre rárakjuk a lesózott halfejeket, a farkakat, és a többi apróságot. Ráöntünk 2-2,5 liter vizet. Teszünk a tetejére egészben 1 db zöldpaprikát, és hozzá adjuk a fokhagymát.

Amikor lobogva forr, bele kell tenni a 4 evőkanál paprikát és a paradicsompürét vagy a friss paradicsomot. Ennek az a célja, hogy a hal ne főjön szét. A belsőségeket és a besózott halszeleteket „félidőben” kell beletenni, ezután lehet a sót véglegesen beállítani (forrás után 15-20 perccel).

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A főzésre nagyon kell vigyázni. Úgy kell a halászlét főzni, hogy az mindig nagyon erősen forrjon. Mintegy 20 perc múlva a paprika szétfő, de tovább kell főzni a halászlét kb. 35-40 percig úgy, hogy az összes enyvtartalom kifőjön belőle, de a hal ne essen szét.

Kb. 5 perccel azelőtt, hogy befejezzük a főzést, egy kávéskanálnyi piros őrölt paprikát még szórunk a halászlébe a paprika illata, aromája miatt. Ilyenkor még lehet némi erős őrölt paprikával hinteni.
Tálaláskor óvatosan szedjük ki egy tálba a halászlevet, és másik tálra a halszeleteket gusztusosan egymás mellé fektetve.

Felvidéki halászlé

Néha kenyérrel tálalják, néha belefőzi a tésztát.  Errefelé esküsznek arra, hogy a pirospaprika minőségi – a házi is kiváló – legyen. E recept készítője figyelmeztet, hogy a csípőssel óvatosan bánjunk, mert előfordulhat, hogy a csípőssége miatt nem eszi meg mindenki.

Hozzávalók: 1 db közepes ponty, 3 db nagy fej vöröshagyma, 1 db babérlevél, 2 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 l víz, só ízlés szerint, 4  e.k. fűszerpaprika – itt figyeljük a csípős-édes arányra –, fél db halászlékocka.

A hagymát feldaraboljuk és olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk, nagy fazékban. Felaprítjuk a paradicsomot és a paprikát, kicsit sózzuk, hogy levet eresszen a hagymán. Levesszük a tűzről, és beleadagoljuk a pirospaprikát, óvatosan, mert ha odaég, keserű lesz. Felöntjük 1 liter meleg vízzel, közben mehet bele a hal egyik része, hogy puhuljon picit.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Levesszük a tűzről és passzírozhatjuk is, ami nyugodtan történhet botmixerrel. A patkó alakúra vágott haldarabkákat elég tálalás előtt három perccel a forró levesbe rakni. Ha elégedetlenek lennénk a saját fűszerezésünkkel, használjunk egy fél  db halászlé-kockát.

Szerb halászlé

A szerbek halászlevei valóságos kavalkádot képeznek. A halászlé errefelé készülhet alaplével vagy anélkül, pörkölt-alappal vagy nélküle. Tálalják tésztával, vagy tészta nélkül. Az alábbi receptet tészta nélkül kínálják.

Hozzávalók: fél kg kisméretű, édesvízi hal, 200-300 g kecsege vagy harcsa, fél liter víz, 2 vöröshagyma apróra vágva, 1 paprika csíkokra vágva, 1 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl fehérbor, só, bors.

A kis halakat mossuk, tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, paprikát és a petrezselyem szálakat. Öntsük fel hideg vízzel és addig főzzük, míg a zöldségek és halak megpuhulnak. Szűrjük át, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel. Tegyük bele a kecsegét vagy a harcsát. Öntsük fel fehérborral és további 20 percig főzzük.

Székely halászlé

Az alábbi adag 4 személyre készül eredeti receptje szerint. 30 perces előkészülettel 90 perces főzés után teríthetünk is.

Hozzávalók: 2 kg ponty, 4 db kárász, 1,4 kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, csipetnyisó, 1 kávéskanál egész bors, 1 evőkanál erős őrölt paprika, 3 evőkanál édes őrölt paprika.
A pontyot megtisztítjuk, belső részét kiszedjük, kifilézzük. A húsos részen beirdaljuk, szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk. A csontból és a megtisztított kárászból alaplevet főzünk, a vöröshagymát felszeleteljük és hozzáadjuk a halléhez a fűszerekkel együtt.

halfszekely

Másfél órai főzés után a csontot kiszedjük, majd átpasszírozzuk. Pirospaprikát adunk hozzá és belefőzzük a felszeletelt halat. Szükség esetén még fűszerezzük.

Reméljük segítettünk a választásban. Jó étvágyat kívánunk!

Olvasói sztorik