Otthon készült

Ilyen vékony bele csak a birkának van: virsli készítése házilag

A  virsli a házi felvágott készítés magasiskolája. Nem mintha bonyolult lenne, de kell hozzá néhány speciális eszköz és a bél, ami a dolog kulcsa.

Ilyen vékony bele csak a birkának van, viszont ezt nem árulják fogyasztói mennyiségben ott, ahol normálisan belet vehetünk. Nagykereskedésekben kapható, de olyan mennyiségben, amibe egy focipályányi virslit tölthetnénk. Ha ezt az akadályt leküzdöttük, akkor ehhez feltétlenül szükség van hurkatöltőre, hiszen virslit csak nem csinálhatunk formába préselve. Ráadásul a virsli töltéséhez való, vékony cső nem tartozéka a legtöbb töltőnek, nagyobb csőre pedig ne tudjuk a vékony belet felhúzni. Kompromisszumként tölthetünk Bockwurstot, ami egy Németországban, elsősorban Szászországban elterjedt virsliféle, a krinolin és a virsli közötti vastagsággal. Ha elszántságunk folytán ezek már rendelkezésünkre állnak, akkor lássuk mi is a virsli.

Két fő vonulata van, melyek hívei késhegyre menő vitát folytatnak arról, melyik is az igazi, az eredeti. A frankfurti típusú virsli disznóhúsból készül, a bécsi viszont marhahúst is tartalmaz. Az összes baromfihúsból készülőt azért találták ki, hogy az iparnak kevesebb hulladéka legyen.

Az alábbi recept 10 kg bécsi típusú virsli elkészítésére vonatkozik és a jokaja.hu oldalon találtuk. Ha frankfurtit akarunk, vegyünk disznóhúst a marha helyett is. Ilyen mennyiséget otthon csak kisebb adagokban tudunk simára turmixolni.

virsli4

Hozzávalók

1 kg marhahús, 4 kg sovány disznóhús, 3,5 kg szalonna és tokaszalonna (bőr nélkül), 1,5 kg jégpehely (hűtött víz), 18 dkg pácsó, 20 g bors, 5 g szerecsendió virág, 5 g paprika, koriander és gyömbér ízlés szerint,  30 m juhbél

Elkészítése

A húsokat és a szalonnát tegyük egy órára a fagyasztóba, akkor könnyebben darálódik, nem kenődik a gépbe. Fölváltva adagolva daráljuk le apró lyukú tárcsán. Adjuk hozzá a fűszereket, a só kivételével. Kevés víz hozzáadásával dolgozzuk sima péppé egy erős botmixerrel.  Folyamatosan adjuk hozzá a jéghideg vizet, ahogy felveszi. Az iparban víz helyett jeget használnak, hogy megakadályozzák a húspép felmelegedését. Amikor már teljesen sima a massza, adjuk hozzá a sót és azzal is dolgozzuk össze. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá még egy kis vizet.

Amint ezzel kész vagyunk, töltsük bélbe és egyforma hosszúságú párokra kössük el. A kész virslit tegyük vízbe és 70 fokon hőkezeljük 20 – 25 percen át.

Akasszuk fel, hogy megszikkadjon. Ha van rá lehetőségünk tegyük pár órára füstre. Az így elkészül virsli jól behűtve egy hétig eláll.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik