A legfinomabb házi kifli receptje – nagyi módra
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- + 1-2 ek tej
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Megjegyzés: ha köménymagos vagy sós változatot szeretnénk, akkor sütés előtt szórjuk meg a kiflik tetejét.
A receptért köszönet a lifeadvice.blognak
Élesztő nélkül és sonkával is készíthetjük
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- só
- 2 tojássárgája
- 1 nagy doboz tejföl
Elkészítése
A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk (esetleg pici ketchupot). Kiflikké alakítjuk, tetejét tojássárgájával megkenjük és sütjük. Sütése: előmelegített sütőben, 160 fokon, 30-40 perc alatt kész.
Forrás: ketkes.com