Otthon készült

Tegyük illatossá levendulás keksszel a húsvéti asztalt

Eddig is tudtuk, hogy sok mindenre használható a levendula. Ezúttal egy kényeztető édesség receptjét mutatjuk.

Közeleg a húsvét, ilyenkor a háziasszonyok talán a szokottnál is szívesebben készítenek sütit a család asztalára. Az illatos és utánozhatatlan ízvilágot nyújtó levendula az ünnepi készülődésből se maradjon el. Száraz virágja drogériákban, gyógynövényboltokban beszerezhető, s ha ez adott, húsvétkor kuriózumnak számító ízletes kekszet készíthetünk levendulából vendégeink és a család legnagyobb örömére. A receptet a gyogyszernelkul.com oldalon találtuk, érdemes kipróbálni.

levendulaskeksz2

Hozzávalók

45 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg vaj, 5 -6 dkg nyírfacukor vagy méz, 1 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, egy citrom reszelt héja, 2 teáskanál szárított, apróra vágott levendulavirág, ízlés szerint levendulás nyírfacukor.

Elkészítése

Műanyag edényben keverje össze a lisztet, a szódabikarbónát, a citrom lereszelt héját és a szárított, apróra vágott levendulavirágot. Egy másik keverőtálban robotgéppel dolgozza össze a vajat, a mézet, a tojást és a nyírfacukrot, majd folyamatos keverés mellett adagolja hozzá a korábban összekevert száraz összetevőket. Akkor jó a keksz tésztája, ha cipót lehet belőle formálni. Csomagolja folpackba, majd rakja egy egész éjszakára hűtőbe. Másnap lisztezett deszkán nyújtsa ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és tésztaszaggatóval szaggassa ki. Közben kapcsolja be a sütőt, állítsa 160-170 fokra. Helyezze a kiszaggatott süteményeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsse azokat körülbelül 8-10 percig. Amikor kisültek a sütemények, forgassa meg azokat levendulás nyírfacukorban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik