Otthon készült

Turbózzuk fel növényeinket ezzel a koktéllal

A hidegebb és fényszegény téli időszak még a szobai növényeket is próbára teszi.

A megrövidült nappalok miatt kevesebb fényhez jutnak növényeink. A tápanyag-adagolás ilyenkor már elengedhetetlen, persze a legnagyobb segítség egy növény számára a tavaszi átültetés. Addig is, míg ezt nem tesszük meg, tápoldatozzuk  szobanövényeinket.  Az ásványi anyag pótlásának egyik nagyszerű módja a banánból készített öntözőlé.

Jó tudni

Egy darab banán  350-400 mg káliumot, magnéziumot, cinket, és 6-12 mg kalciumot tartalmaz. A növények fejlődése szempontjából mindezen anyagok kiemelten hasznosak.

Miért fontos a növények számára a kálium?

Körülbelül 40-féle enzimet aktivál,  elősegíti a fotoszintetikus és oxidatív folyamatokat és fokozza a növények ellenálló képességét.

Készítsünk banános öntözőlevet

  1. Villával törjünk pépesre egy banánt és öntsünk rá 1-2 pohár vizet. Keverjük össze és hagyjuk állni 1-2 órán keresztül. Szűrjük le (nem feltétlen szükséges) és öntözzük meg az oldattal a gyengélkedő, erőtlen növényeinket. Napi rendszerességgel, 1 héten át kezelve látványos eredményeket érhetünk el.
Fotó: rodalesorganiclife.com
Fotó: rodalesorganiclife.com

2. A banán héját is kár kidobni, hiszen az is bővelkedik káliumban. Tegyük bele egy befőttes üvegbe, töltsük tele vízzel és hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap a szokásos módon öntözzük meg növényeinket ezzel a keverékkel. A banánhéjból készült műtrágyát többször is alkalmazhatjuk. Készítsük el újból és újból a keveréket, növényeink hálásak lesznek érte.

Fotó: rodalesorganiclife.com
Fotó: rodalesorganiclife.com
Fotó: rodalesorganiclife.com
Fotó: rodalesorganiclife.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik