A pongyola pitypangot – legismertebb nevén: gyermekláncfüvet – sok helyen szimpla gyomnövénynek tekintik, pedig táplálkozásunkba is beilleszthető. A halványított pitypang levele, és zsenge virága salátának legalább olyan ízletes, mint a későbbi kerti salátáké, hogy most gyökérzetének felhasználási módjairól ne is beszéljünk. Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, de számítanunk kell kifejezetten keserű ízére.
Mi a halványítás?
Zöld színű leveleiben, levélnyeleiben keserűanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserűanyag-tartalom jelentősen csökken.
Amikor az első levelek megjelennek a növényen,egy-egy virágcseréppel vagy akár 8-10 cm szalmával fedjük le. A takarás mindaddig maradjon rajta, míg azt nem akarja túlnőni a pitypang. Ekkor megkezdhetjük a szüretet. A gyönyörű, halvány levelek ízletesek, kevésbé keserűek.
Ismerjünk meg néhány pongyola pitypang receptet, és lehetőségeink szerint készítsük el – akár kíváncsiságból – bármelyiket.
Vegyes saláta
Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával saláta alapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget (petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert (kakukkfüvet, repkényt, majorannát, bazsalikomot) adunk. Ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez egy szétnyomott főtt burgonyát, tojást is adhatunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk, és legalább egy órán át – ha van időnk, tovább – állni hagyjuk.
Saláta olvasztott vajban
250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.
Pórias saláta
A tál alján egy fokhagyma gerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, majd simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig – jó 30 percig – állni hagyjuk.
Parasztos saláta
Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösbor ecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagyma szeletekkel fogyasztják.
Sajtos saláta
A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy szelet kenyeret – amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk – aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával, és 30 percig érni hagyjuk.
Pitypangfej saláta
A „bimbózó” virágzatot (200 g) szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből. A forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük, és azonnal tálaljuk.
Virágné Fejes Éva írása