Otthon készült

Magyarország tortája 2016: fotókon a tíz jelölt

Már most látszik, hogy nehéz dolga lesz a zsűrinek.

Mint azt már megírtuk, a szakmai ítészek kiválasztották a Magyarország tortája 2016 díj tíz jelöltjét. Magyarán: tíz torta került a második körbe, a júniusi középdöntőbe. Ekkor választják ki a három legjobbat, közülük pedig júliusban 2016 országtortáját, melyet augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kóstolhatunk meg az ország több cukrászdájában.

A Sütiséf internetes portál részletes fényképes összeállítást közölt a 10 várományos tortáról, és megszólaltatta készítőit.

Az alábbiakban a torták, készítőjük (készítőik) és cukrászatuk nevét ismerhetjük meg a sutichef.hu segítségével. A portál mindenkinek feltette a „lírai kérdést”: mi ihlette a tortát? A készítők válaszaiból mindent megtudunk, s alighanem ízlelőbimbóink is aktívvá válnak.

Íme a Magyarország tortája 2016 díj jelöltjeinek ihletései!

Aranyos körtetorta

Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár:

tortaaranyos

“Édesapám már évek óta ösztönzött rá, hogy induljak el a versenyen. A fő ízeket a körte a bodza és citrom adja, ennek nagyon egyszerű az oka, mindhármat nagyon szeretem. Az alapkoncepció meghatározásakor nagyon ügyeltem arra, hogy a torta könnyen elkészíthető és letisztult legyen. A körte, mint fő alkotóelem kiválasztásakor azt tartottam szem előtt, hogy egész évben, országon belül beszerezhető legyen.

Sokaknak ismeretlenül csenghet a yuzu, más néven japán citrom. Fagylaltjainkban már egy ideje használjuk alapanyagként, mert nagyon különleges ízt kölcsönöz ez a gyümölcs. A yuzu savasságával igyekeztünk egy kis csavart vinni a tortába, illetve kialakítani egy harmonikus ízvilágot.”

Bakonyi túrós csusza torta

Magos Emőke és Scheirich Arnold, Művész Kávéház és Cukrászda, Budapest:

tortabakonyitúrós

“Mindenki által ismert és kedvelt éttermi tésztát, a túrós csuszát szerettük volna torta formájában megvalósítani, hogy a cukrászdákban is szerepet kapjon. Mivel megosztja az emberek ízlését, valaki sósan szalonnával, valaki édesen tejfölösen szereti, így jött az ötlet, hogy karamellizált szalonnát, bacon-t, rakjunk bele, fenntartva a sós-édes egyensúlyt. A karamellizált lapokkal pedig a tésztát akartuk szimbolikusan megjeleníteni. A teteje tejfölös tükörzselé, hogy a tejföl is szerepet kapjon.”

Fertődi selymes

Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda, Budapest:

tortafertődi

“Nagyon motivált a torta, mellyel tavaly indultam, hisz 5. helyen végeztem és nem sokkal maradtam le a döntőről.

Az alapanyag megválasztásakor kimondottan hungarikumokat kerestem, ott találtam rá a bodzára. Elgondolkoztam hogyan tudnám felhasználni a tortában. Utánanéztem, hogy milyen bodzaszörpöket lehetne használni, így találtam rá a fertődi bodzaszörpre, mely nagyon híres, így erre esett a választásom.

A bodzáról a mamám és a gyerekkorom jut eszembe. Nagyon kellemes családi emlékeket idéz a bodza, mert a mamám mindig bodzaszörpöt készített. Meg talán az is szerepet játszott, hogy a bodza még nem nagyon szerepelt az országtorták közt, mint fő ízadó. Ráadásul egyre több helyen termesztenek bodzát itthon is.”

Magyar kert

Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda, Budaörs:

tortamagyarkert

“Elsősorban valami olyan tortát szerettem volna alkotni, aminek a hozzávalói megtalálhatóak majdnem mindenhol. Becsuktam a szemem és elgondoltam milyen lenne a kertem, ha lenne. Lenne benne málna, bodza, és magyar fűszernövények, mint a rozmaring és a citromfű. Ezeket az ízeket próbáltam összhangba hozni egymással. Megjelenésében pedig a felhasznált alapanyagok szépen hozták a magyar színeket.”

Málnás tripla csokitorta

Gróf Gergely és Szoljár Csaba, Solier Cafe, Gödöllő:

tortamálnástripla

“Nagyon sok tortát kifejlesztettünk már, hisz a Gödöllői Önkormányzattól sok felkérést kaptunk. Ezúttal egy gyümölcsös tortát szerettünk volna megalkotni.

A tavaly nevezett tortánkra azt a választ kaptuk, hogy túl bonyolult a torta, így idén próbáltunk kicsit egyszerűsíteni. Azon voltunk, hogy a tavaly kapott tanácsokból, javaslatokból építkezzünk, fejlődjünk és így egyre jobbak legyünk.

A torta esetében törekedtünk rá, hogy könnyű legyen, valamint, hogy a csokoládé klasszikus íze ne nyomja el a málna ízét, szerettük volna, hogy inkább a gyümölcs íze domináljon.”

Nagyi gyümölcsöse

Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda, Budapest:

tortanagyigyömölcsöse

“Ez a torta nagyon közel áll a szívemhez, mert a lányom születésnapjára lett kifejlesztve. Mivel a lányom júliusi születésű, így a Nagyi gyümölcsöse kifejezetten egy nyári torta, a nyári gyümölcsök ízei jelennek meg benne.

A torta készítésekor az egyszerűségre törekedtünk, ugyanakkor valami izgalmas ötlettel szerettük volna egyedivé is tenni. A málna különböző formációival, textúráival vittünk egy kis csavart és egy kis játékosságot a tortába.”

Őrség zöld aranya

Szó Gellért, G & D Kézműves Cukrászat, Salgótarján:

tortaőrség

“Tökmagos süteménnyel itthon még nem igazán találkoztam, pedig szerintem édességek terén is egy nagyon jól használható, különleges ízvilágot ad. Emellett nagyon egészséges és színvilágban is ad egy olyan pluszt, ami megjelenésében is egyedivé teszi a tortát. A tökmagolaj és a fehércsokoládé nagyon kellemes, harmonikus ízpárt alkot, Olaszországban is találkoztam ilyen párosítással.

A tortához használt tökmagolajat egy Őrségben élő kedves család készíti. Egyébként az Őrségben ennek a hidegen sajtolt tökmagolajnak nagy tradíciója van.”

Szentendrei mézes-málnás „Annamari” torta

Nagy Péter, Szamos Cukrászat, Pilisvörösvár:

tortaszentendrei

“A torta Szamos László lányáról kapta az Annamari nevet. A tortát Szamos László lányának az esküvőjére találtuk ki.

Szamos László nem szerette volna, ha a lánya esküvőjére egy szimpla torta készülne. Viszont nagyon kedveli a gyümölcsös – mézes ízvilágot. Ez volt az alapkoncepció, melyet továbbgondolva született meg a Szentendrei mézes-málnás “Annamari” torta.

Így a szimpla piskóta lapokat mézes lapokkal helyettesítettük és vaníliával gazdagon ízesített tejszínes sárgakrémmel töltöttük, amit bőségesen megszórtunk málnával. Ezzel a tortával megelőlegeztük az ifjú pár mézes heteit.”

Tihanyi körtés sajttorta

Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda, Budapest:

tortasajt

“A tortát az az életérzés ihlette, amikor a Balaton partján sajttálat csipegetünk egy kellemes baráti társaságban. A sajt, a körte és egy kis dió harmonikus triumvirátust alkot.
A ropogós, a krémes és a lágy…

Igyekeztünk a piskóta tésztától is elrugaszkodni és a díszítés részét képező körtezselé kockában is hangsúlyozni ezt a remek gyümölcsöt.”

Zuzorka

Szó Gellért, G & D Kézműves Cukrászda, Salgótarján:

tortazuzorka

“Valami jó kis frissítő, tavaszi tortát szerettem volna összehozni. Előtérbe helyeztem a tejszín és a mascarpone felhasználását is, mivel a magyar tejnél nincsen jobb, és úgy látom, a magyar termelés egyre jobban el tudja látni a gazdaságot.

A Zuzorka eredetileg egy omlós reszelt linzertészta, amit régen tejbe morzsolva fogyasztottak, innen jött a torta elnevezése is.”

Torták fotói: sutichef.hu – Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik