A gyermekláncfű – másik közismert nevén pongyolapitypang – élettani hatásairól több kötetnyi a szakirodalom. A virágjából készült szörpöt és bort évszázadokkal ezelőtt terápiás gyógyításra is használták. Ismerjük meg a recepteket, és próbálkozzunk elkészítésével. Egyszerű és mindkettő nagyon finom.
Ez is érdekelhet: a legfinomabb saláták gyermekláncfűből
Pitypangszirup
Hozzávalók
3 nagy marék pitypangvirág (a zöldjétől megszabadítva), 1 literr víz, 1 kg cukor, 1 biocitrom, 4-5 egész szegfűszeg.
Elkészítése
A vizet kis lángra tesszük, és melegedés közben hozzáadjuk a cukrot, amit megolvasztunk. Amikor teljesen feloldódott, hozzátesszük a virágot, a héjával együtt felszeletelt citromot és a szegfűszeget is. Takaréklángon fedő alatt addig melegítjük, de nem forraljuk fel. Így a vitaminok benne maradnak. Lefedve egy napig pihentetjük, majd újra felmelegítjük.
Forrás előtt elzárjuk a tüzet és szűrő segítségével üvegbe töltjük. Az üveg tetejére két celofán közé késhegynyi nátrium benzoátot teszünk, majd lezárjuk. Száraz dúnsztban hagyjuk kihűlni és mehet is a spájz polcára.
A gyönyörű sárga italt méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva kiváló frissítő.
Ez is érdekelhet: A tavasz tökéletes gyógynövénye
Pitypangbor
Hozzávalók
3 liter űrtartalmú edény pitypangvirág, 3,8 liter víz, 2 bionarancs, 1 biocitrom, 1,5 kiló cukor, 50 gramm élesztő, fél kiló mazsola.
Elkészítése
A virágot napsütéses időben szedjük, amikor az teljesen kinyílt. Szedjük le róluk a zöld részt, szórjuzk a vízbe és forraljuk fel. Forralás után 3 napig lefedve ázni hagyjuk.
A citromot és a narancsot lehéjazzuk, a gyümölcsöt és a héját is vékony szeletekre vágjuk. A lé 72 órányi „pihenése” után a héjat hozzáadjuk és újra felforraljuk. A forralás után beleöntjük a cukrot, feloldjuk, és a levet hagyjuk kihűlni.
Ezt követően a hideg lébe beletesszük a szeletelt citromot és narancsot, a mazsolát és az élesztőt. Az egészet lehetőleg cserépedénybe öntsük át, fedjük le pamuttörölközővel, amit egy gumiszalaggal lazán kössünk körbe.
Tegyük hűvös helyre, megkezdődik az erjedés. Amikor a lé felhabzása befejeződik – ez lehet 3-4 hét – szűrjük le a folyadékot több rétegű gézen, és töltsük üvegekbe. Minden palackra húzzunk lazán egy lufit, hogy tovább erjedhessen a borunk. Amikor látjuk, hogy nem pezseg már a nedü, készen is vagyunk.
Palackozás után hűvös helyre tesszük. 6 hónapon át pihentetjük, utána fogyasszuk. Addigra zamatossá érik a borunk.
Kedves egészségükre!
Címfotó: underthelindentree.wordpress.com