Miután sok recept félrevezető, megtévesztő információ kering a neten, jó, ha tudunk néhány dolgot:
- Fogaink állapotát, egészségét a genetika befolyásolja. Ha szüleinknek gyenge csontozatú, gyorsan romló fogai voltak, akkor a legnagyobb igyekezettel sem lesz 80 éves korunkra ragyogóan fehér és ép fogsorunk.
- Fontos a minden napi fogápolás, de nem szükséges minden étkezés után sikálni. Sőt! Nem kell.
- Aki sok kávét és teát iszik, az ne várja, hogy vakítóan fehér fogai lesznek.
- Fogaink állapotának minősége táplálkozásunktól is függ. Együnk sok kalcium tartalmú ételt.
- A túl forró és túl hideg, valamint a savas és túl lúgos ételek, szerek ( pl. szódabikarbóna) rendszeres fogyasztása, használata roncsolja a fogzománcot.
Az alábbi recept lehet, hogy tibeti eredetű, de talán sokan hallhattak róla.
Nagy- és dédszüleink is így ápolták fogaikat
Forraljunk fel egy csésze vizet, hűtsük le és tegyünk bele egy csapott evőkanál sót. Keverjük addig, míg a só fel nem oldódik. Áztassuk bele a fogkefét, és ezzel a sós oldattal mossunk fogat. Reggel és este használjuk, alkalmanként napközben is lehet. Fontos, hogy 1 percnél tovább ne sikáljuk fogainkat. Első néhány alkalommal az kellemetlen tüneteket, fájdalmat érezhetünk az érzékeny fogaknál, fogínynél, de legyünk kitartóak. Hetente egy- két alkalommal a só helyett 1 púpozott teáskanál szódabikarbónát is tehetünk a vízbe, ez is hatékony segítség a fogfehérítésben.
- Nem károsítja a fogzománcot
- Elpusztítja a szájüregben lévő kórokozókat, baktériumokat
- Tökéletesen eltávolítja a foglepedéket
- Rögzíti a hajszálrepedéseket a fogakon
- Megszünteti a fogak, fogíny érzékenységét
A recept egyetlen hátránya a kellemetlen íze.
Fontos
- Teljes értékű, kezeletlen sót használjunk. A valóban finomítatlan kősó akár több mint 80 különböző nyomelemet is tartalmazhat.
- Ne várjunk eredményt 1-2 hetes alkalmazásnál. Ha viszont szokásunkká válik a fogápolás ezen módja, akkor az eredmény sem marad el.