Nagyanyáink a konyhában is együtt éltek az évszakokkal. Ha május volt, elérkezett a bodzafánk készítésének az ideje, melytől nem tudott betelni senki sem.
Több bodzás finomság receptjét ide kattintva nézheted meg.
Matusné Margó blogján találtuk, köszönjük.
A receptet és a fotókatHozzávalók
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő felfuttatva, 3 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 5 dkg olvasztott margarin, 1 mokkás kanál só, 8 db tenyér nagyságú bodzavirág lecsipkedve.
Elkészítése
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos tejben elkevert cukrot, sót, tojássárgáját és az olvasztott margarint. Ezeket jól összedolgozzuk, utoljára a lecsipkedett bodzavirágot is belekeverjük. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk.
Közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a leeső részekből pingpong labda nagyságú golyókat készítünk. Letakarva hagyjuk kelni fél órát. Amíg kelnek, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a lábasban pedig előkészítjük az olajat. Amikor a tészta megkelt, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett golyókat betesszük a sütőbe. Amíg sül, kisütjük az olajban a többi szaggatott tésztát.
A tetejét meghintjük fahéjas porcukorral vagy lekvárral, így tálaljuk.
Címfotó: Wikimedia Commons