A fűszerek tartósításának egyik legpraktikusabb módja a “fűszerkocka”.
1. Válasszuk ki a friss fűszernövényeket, ideális esetben a kertünkből, ha nincs, akkor a piacon vásároljuk meg kedvenceinket.
2. Ízlés és szokás szerint aprítsuk fel. Egyes növényeket (zeller, petrezselyem) csokorban is fagyaszthatjuk, de felhasználásukat tekintve szerencsésebb ha aprítva mélyhűtjük.
3. Egy jégkocka-tartó 2/3 részéig adagoljuk az aprított fűszereket.
4. Öntsük le extra szűz olívaolajjal vagy olvasztott, sótlan vajjal a növényeket.
5. Borítsuk le egy fóliával és néhány órára tegyük mélyhűtőbe.
6. Vegyük ki a fagyasztott kockákat és tároljuk kis zacskókban.
7. Ne felejtsük felcímkézni. Mindegyik “csomagra” írjuk fel a fűszernövény nevét.
A gyakorlott háziasszonyok fűszerkombinációkat is lefagyaszthatnak, ehhez viszont jó tudni, hogy melyik fűszer mivel harmonizál.
Ma már tudjuk, hogy a fűszerek egyben gyógynövények is, tehát ételeink fűszerezésével segítünk egészségünket is karban tartani.
Néhány fűszer-gyógynövény jótékony hatásai
Petrezselyem
A petrezselyemzöld annak köszönheti tápértékét, hogy igen sok benne a klorofill, többféle vitamint tartalmaz, különösen sok A- és C-vitamint, és gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, nátriumban, kénben. Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat.
Kakukkfű
A kakukkfű erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
Zellerszár
A zellerszár fogyasztása jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek, javítja az emésztést, tisztítja a bélrendszert és a vért, valamint izzasztó, méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre. Segíti a vizeletürítést, és vízhajtó hatással rendelkezik, emellett hűti a máj és a gyomor belső melegét, mely rendszerint fejfájásban, nem utolsósorban pedig mértéktelen étvágyban nyilvánul meg.
Rozmaring
Serkenti az emésztőnedvek- és savak áramlását, ezáltal az emésztést és a májműködést, így támogatja a méregtelenítést. Kiváló minden májprobléma kezelésére, epekőre, sárgaságra, méregtelenítő hatásának köszönhetően ízületi gyulladásokra, köszvényre és bőrproblémákra.
Bazsalikom
Immunrendszer erősítése, gyomor- és bélhurut-csillapító, köhögéscsillapító és idegerősítő, torokgyulladás-csökkentő. Teája köhögés csillapítására, étvágyjavításra és tejszaporításra is bevethető.
Hasznos lehet az is, ha tudjuk, hogy melyik az 5 magas antioxidáns tartalmú fűszer.