Otthon készült

Rajongásig szeretni fogjátok ezt a gyümölcs-snacket

Kár mellébeszélni, bármilyen ellenkampánya is van időnként a gumicukornak, mi akkor is szeretjük. De gondolkodtunk-e már természetes alternatíván? Most mutatunk egyet.

Mielőtt eláruljuk kedvenc receptünket, nem szeretnénk ámítani senkit. Nem gumicukor, tehát nem “rágózhatjuk” percekig, de a természetes íze mindnért kárpótol.

Hogy még meggyőzőbbek legyünk, nézzük, mit is tartalmaz általában a gumicukor:

Gyümölcs-koncentrátum, kukorica szirup, szárított kukoricaszirup,viasz, cukor, részlegesen hidrogénezett gyapotmagolaj, citromsav, nátrium-citrát, acetilezett monogliceridek, gyümölcs pektin, dextróz, maltic sav, aszkorbinsav, természetes íz és a következő élelmiszer színezékek: kék 1, piros 40 és sárgák az 5. és 6. Szó, mi szó, nem tűnik túl barátságosnak.És most jöjjön az otthon készült gyümölcs-csemege összetevője: friss, szárított vagy fagyasztott gyümölcs ( ha nagyon szükséges akkor gyümölcscukor)

100% valódi gyümölcstekercs recept

A recept összetevőit tekintve legyünk rugalmasak. Szabadon használhatjuk az aktuális friss termékeket éppúgy, mint a száratott-, fagyasztott változatokat vagy éppen a lekvár formáját.
Az alábbiakban mutatunk néhány lehetséges verziót, de nyugodtan próbáljátok ki a saját kombótokat is. Azt viszont mindenképp javasoljuk, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget használjatok, mert egyrészt gazdaságosabb az elkészítése, másrészt tényleg gyorsan fogy.

IMG_5118

Elkészítés
1. Melegítsük fel a gyümölcsöt egy edényben és keverjünk belőle pürét. Minél sűrűbb, annál jobb, hiszen hamarabb aszalódik. Ha magos a gyümölcs akkor szűrjük át egy szitán, de ez nem feltétlen fontos.
2. Az elkészült pürét vagy lekvárt terítsük szét egy fém- vagy sütőtálcán. Előtte mindenképp olajozzuk meg a sütőlapot vagy a sütőpapírt. Kb. 1 1/2 – 2 csésze püré elég 1 sütőlapra. Egy kanállal terítsük szét a felületen a masszát. Tegyük sütőbe és alacsony hőmérsékleten ( max. 60-70 fokon ) szárítsuk 2-3 órán keresztül. Az időtartam attól is függ, hogy milyen víztartalmú az adott gyümölcs. Hagyjuk a sütő ajtaját nyitva egy kicsit, hogy hamarabb el tudjon párologni  a nedvesség.
3. Amikor a püré már elválik a sütő aljától és nem ragad rá, akkor kész a csemegénk, kivehetjük.
4. Egy éles késsel, vagy pizzavágóval csíkokra szeljük és még melegen sütőpapírra tekerjük.

IMG_5116

Gyümölcskombináció ötletek
Sárga: 1 friss mangó, 20dkg aszalt sárgabarack, 1 narancs (lé) (ezek a legegyszerűbben készíthetők)
Lila: málna, szeder és 1 banán ( ha ezek nagyon magvasnak tűnnek, akkor próbáljuk az áfonyával)
Zöld: kiwi, mangó és mentalevél
Kék: Áfonya és szőlőlé
Piros: Eper és banán
Tehetünk hozzá fűszereket, mint a fahéj, kardamom, vanília vagy mentalevél.
Ha alacsony cukortartalmú csemegét szeretnénk, akkor nézzünk meg egy gyümölcstáblázatot, hogy miből célszerű készítenünk.

Fotó:loveumadly
Fotó:loveumadly
  • Jó tanács
    Ha energiatakarékosak szeretnénk lenni ( és legyünk is), akkor használjuk ki a sütőnk kapacitását, több tálcával készítsünk.
  • Nyári melegben nincs szükség a sütő használatára! Bátran tegyük ki a napra! 2-3 forró nap alatt készre aszalódik. Ekkor viszont mindenképp takarjuk le szúnyoghálóval, hogy a rovarok ne lepjék el.
  • Ha nem tiltakozunk két kézzel a cukor ellen, akkor 1 rész cukor 2 rész gyümölcs arányban készíthetjük. Sőt! kevés citromsavval még ízletesebbé tehetjük.
  • Ha lekvárt készítünk, akkor érdemes 1-2 adagot ebből a snackre áldozni. Imádni fogja a család apraja-nagyja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik