Elérkezett a paradicsom szezonja. Van belőle bőséggel, az ára is napról-napra csökken, ezért nem kell elaprózni a ketchup készítését. Annál is inkább, mert hosszú a tél, a ketchup pedig jól eláll, és biztosan elfogy. Vágjunk bele egy nagyobb tételbe!
Hozzávalók
5 kg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a pirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, 30 dkg cukor, 10 dkg barnacukor.
Elkészítése
A paradicsomot jól megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Erre rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, amivel együtt tovább dinszteljük.
Előveszünk egy nagy lábast, és először beleöntjük a megdinsztelt hagymát, majd az összes hozzávalót, legvégül a feldarabolt paradicsomot. Folyamatos felügyelet, kevergetés mellett egy órán át főzzük – miközben garantáltan kellemes ketchup-illat lengi be a konyha levegőjét. Még forrón átpasszírozzuk, majd botmixerrel is megkeverjük.
Amikor elég sűrűnek érezzük, akkor jöhetnek a tiszta üvegek. A ketchupot beletöltjük, az üveg tetejét rácsavarjuk, majd „fejre állítva” száraz dunsztba tesszük. Amikor teljesen kihűlt – ez legalább 24 óra – mehet a spájz polcára.
Egy biztos: senki sem bánja meg, hogy ennyi időt fordít az elkészítésére, mert páratlan ízű lesz – és ami nagyon fontos: tartósítószert nem tartalmaz.