Otthon készült

Szilvalekváros derelyék Göcsejtől Szatmárig

Ahány ház, annyi szokás: így különböznek a tájegységek receptjei.

Javában tart a szilvalekvár-főzés szezonja, így mi sem természetesebb, hogy a friss ízzel pompás derelyéket, népies nevén barátfülét készíthetünk. Mutatunk 4 féle receptet: szerintünk mind finom, ízlés kérdése, hogy ki, melyik változatot favorizálja. Jó étvágyat hozzá!

Szatmári szilvalekváros derelye

Hozzávalók: 1 összmaréknyi liszt, 3 tojás, só, 25 dkg szilvalekvár, 2 evőkanál zsír, zsemlemorzsa.

Fotó: ketkes.com
Fotó: ketkes.com

Elkészítése: 3 tojásból, lisztből, sóból, és egy kicsi vízből tésztát gyúrunk. Jól tojásosra kell gyúrni, hogy a tésztája jól összeragadjon a hajtogatásnál. Elnyújtjuk és a széléről kezdve lekvárkupacokat rakunk rá késheggyel. Felhajtjuk, a kupacokat körülnyomkodjuk az ujjainkkal. Derelyemetszővel kockákra vágjuk. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. Sós vízben kifőzzük. Közben zsírban zsemlemorzsát megpirítjuk. Leszűrjük a tésztát és összekeverjük vele. Ha szükséges sózhatjuk, vagy cukrozhatjuk.

Göcseji szilvalekváros derelye

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, 1 bögre morzsa, diónyi vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 bögre szilvalekvár.

Foto: frigohasso.hu
Foto: frigohasso.hu

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hűlni hagyjuk, hozzátesszük a lisztet, a sót, a tojást, a vajat, és összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk. Az elnyújtott tésztát félbehajtjuk, megjelöljük, és visszahajtjuk. A tésztának az egyik felét kockákra osztjuk, és minden kocka közepére egy halom szilvalekvárt teszünk. A tészta másik felét ráhajtjuk, ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelye-vágóval kockákra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, közben a felhevített zsírban a morzsát aranysárgára pirítjuk. A derelyéket kiszedjük, lecsepegtetjük, előmelegített tálba rakjuk, a pirított zsemlemorzsával meghintjük, porcukorral tálaljuk.

Noszvaji szilvalekváros derelye

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 25 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál zsír, 20 dkg szilvalekvár, darált dió, porcukor.

Fotó: kifozde.hu
Fotó: kifozde.hu

Elkészítése: a lisztet a tojással, sóval és kevés vízzel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán 3 gombócra szétválasztjuk, ezeket egyenként kinyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Közepükre szilvalekvár halmokat teszünk, a négyzeteket összehajtjuk, és a széleket gondosan összenyomkodjuk. A derelyéket lobogó sós vízben kifőzzük. Egy lábosba egy evőkanál zsíron aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A megfőtt derelyét szűrőkanállal kiszedjük, egy evőkanálnyi zsírral összekeverjük, és zsemlemorzsában megforgatjuk. Őrölt dióval, és porcukorral ízesítve tehetjük az asztalra.

Örméndi (Erdély) szilvalekváros derelye

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 darab tojás, 2-3 dl enyhén sós víz, porcukor, zsemlemorzsa, szilvalekvár, zsír.

Elkészítése: a liszthez hozzáadjuk a tojásokat majd langyos víz adagolásával tésztává gyúrjuk. Akkor van kész, amikor selymes fényű, ruganyossá válik a tésztánk, leválik a kezünkről és már nem tapad. Amikor elkészült a tésztánk hatfelé osztjuk, és vékony csíkokat nyújtunk belőle. A csíkokra lekvárpöttyöket teszünk. Összehajtjuk a tésztánkat és a töltelékek között lelapítjuk. Derelyevágóval apró kis batyukat szaggatunk. Enyhén sós vizet melegítünk, és amikor már lobog, megfőzzük benne a derelyénket. Akkor főttek meg, ha a derelyék feljönnek a víz színére.

Forró zsiradékon arany barnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A készre főtt derelyére egy kevés zsiradékot öntünk, majd megszórjuk a megpirított zsemlemorzsával. Összerázzuk, és nem keverjük, hiszen a forró derelyénk tésztája nagyon sérülékeny.

Ha kíváncsi vagy a hagyományos SZATMÁR-BEREGI SZILVALEKVÁR készítésének titkaira, ide kattintva arról is olvashatsz.

Címfotó: erdely.ma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik