Otthon készült

Így készül sokak slágeritala, a sült tea

Ha nem ittatok még sült teát, akkor épp itt az ideje, hogy kipróbáljátok, sőt érdemes elkészíteni is.

Mi az a sült tea?

Sokan még nem ismerik, de érdemes beilleszteni italrendünkbe, mert jót inni ér, sőt érdemes. Valójában egy gyümölcskoncentrátum, ami friss gyümölcsökből készül, hőkezeléssel, amely során a rejtett ízek is előkerülnek. Igen, olyan íz-világgal rendelkezik, amit a friss gyümölcsök fogyasztása esetén nem érezhetünk. Többféleképpen is elkészíthető, majd a kész alkotáshoz tehetünk forró vizet, de a nyári forróságban jéghideg koktélt is varázsolhatunk belőle.

Csehországban közel 150 éves hagyománya van ennek az italnak; a nagymamák a lekvár mellé rendszerint sült teát is eltesznek, ha elérkezik a gyümölcsszezon. Az eredeti recept szerint üvegekbe téve, majd sütve, cukor nélkül készítik.

Elkészíthető a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökből ( feketeribizli, feketeszeder, áfonya, homoktövis) valamint olyanokból, amelyek nem esnek  szét sütés közben, mint például a málna.

A sült tea előnye

  • nincs benne tartósítószer
  • nincs benne színezék, ízfokozó, zselésítő anyag
  • készíthetjük cukor nélkül is
  • szinte minden gyümölcsből készíthetjük

Kapcsolódó anyag >>> Igyunk parlagfű-teát és fogadjuk meg Gyuri bácsi 10 tanácsát

Hozzávalók

  • 2 kg gyümölcs
  • 30 -40 dkg cukor ( édes gyümölcsök esetén cukor nélkül is elkészíthetjük)
  • 2 x 2 cm darab gyömbér
  • 1 db citrom leve
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 3-4 szem zöld kardamom

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk, felaprózzuk, majd egy nagyobb méretű tepsibe helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, óvatosan összekeverjük, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, újra átforgatjuk, és újabb 20-25 percre a sütőbe tesszük. Ezt követően kis méretű sterilizált üvegekbe töltjük, és kihűlésig száraz dunsztba helyezzük.
  2. Amennyiben karakteresebb karamellízben szeretnénk élvezni az italunkat, akkor a cukrot karamellizáljuk mielőtt a gyümölcsre tesszük, és így sütjük tovább a gyümölccsel, kb. 30-35 percig.

3. Az eredeti receptúra szerint a friss gyümölcsöt alaposan megmossuk, összevágjuk, majd üvegekbe töltjük és megsütjük. A rövid sütés során enyhén karamellizálódik a koncentrátum, majd dunsztolással tartósítjuk. Ehhez a változathoz nem szükséges cukor, maximum ízlés szerinti fűszer.

Egészségünkre!

A sült tea elkészítése igen egyszerű. Csak tegyünk egy evőkanállal a gyümölcsvarázsunkból egy bögrébe és töltsünk rá forró vizet. Néhány percet hagyjuk állni, és már fogyaszthatjuk! A sült tea elhozza a téli, hideg napokon is a nyár ízeit.

Olvasói sztorik