Otthon készült

Önts méhviaszból gyertyát, tedd illatossá otthonodat

Méhviaszgyertyák öntése sikerélmény, ráadásul tisztítja a levegőt, jó illata van és ajándéknak is tökéletes.

Kezdjük azzal, hogy a méhviasz sokkal tisztább, mint bármely létező viasz a világon. Megható hangulatot kölcsönöz egy-egy őszi vacsoránál, vagy a szülinapi ajándékátadásnál. A gyertya elkészítésével nem szükséges sokat bíbelődni, mégis kevesen kezdenek hozzá a fabrikálásához.

Öntött méhviaszgyertya

Hozzávalók: méhviasz, kanóc, illóolajok (opcionális), edény, hőmérő

Elkészítése: fontos, hogy jó minőségű méhviaszt vásároljunk. Számos hipermarketben hozzájuthatunk, ellenben egy helyi piacon áruló méhésztől jobban járunk a beszerzésével. Bármilyen nagy tömbben is kerül a kezünkbe, vágjuk apró darabokra, hisz úgy sokkal hamarabb és könnyedebben olvad majd fel.

The Sweetest Occasion- DIY Entertaining

A viaszt gőzfürdőn olvasszuk meg egy használaton kívüli tűzálló edényben. Hobbiboltban olcsón kapható talpas kanóc, mellyel könnyű bánni: a fém részét belemártjuk az olvadékba, majd helyezzük a kívánt forma aljára. Kitámaszthatjuk két ceruzával vagy hurkapálcával, majd óvatosan öntsük rá a viaszt.

A méhviaszt önthetjük akár kisebb üvegpohárba, egy kettéfűrészelt és kivájt kókuszdió héjába, sütőformába vagy dióhéjba.

méhviasz6

Amennyiben átlátszó falú üveg mellett döntünk, tegyük mutatóssá a gyertyát a viaszba helyezett díszek segítségével.

Töltsünk a pohár aljába egy kis viaszt, és annak még lágy állapotában állítsunk bele fahéj rudakat vagy babérlevelet. Kiszárított citrusfélékkel úgy tudjuk egyedibbé varázsolni munkánkat, hogy a pohár falát vékonyan kiöntjük a forró viasszal, és ebbe nyomjuk bele az apróbb gyümölcsdarabkákat. Ebben az esetben csak a díszítés után helyezzük a kanócot a pohárba, és töltsük tele viasszal. A kanóc tetején lévő pálcát a pohár peremére fektetve várjuk meg, amíg kihűl, majd vágjuk le a kanócot 1-2 cm hosszúra.

A gyertyát illatosíthatjuk is: a folyékony gyertya viaszba cseppentsünk 3-4 csepp illóolajat, öntsünk rá még egy réteg viaszt, hogy az olaj elkeveredjen és kész is az illatos gyertyánk.

Gyertya méhviasz lapból

Ha nem akarunk annyit foglalkozni a gyertya elkészítésével, akkor vegyünk méhviaszlapot és tegyük a kanócot a lap szélére. Így csak fel kell csavarnunk a lapot, ami általában piros, sárga, kék, vagy zöld színű. Ha készen van egy gyertya, rátekerhetünk egy csíkot a másik színű lapból, vagy rárakhatunk valamilyen formát is.

méhviasz4

Gyertyakészítés viaszporból

A viaszporból percek alatt készíthetünk mutatós gyertyákat. Egy üvegformába (pohár, váza, kehely, gyertyatál) állítsuk bele a talpas kanócot, majd szórjuk bele a viaszport és máris kész a gyertya.

méhviasz5

Érdekes mintákat tudunk készíteni, ha különböző színű viaszporokat öntünk egymásra, egymás mellé. Egy hurkapálca segítségével mintákat is kialakíthatunk a viaszporból.

Címlapfotó: brightwellbees.co.uk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik