Otthon készült

Karácsonyi csemege: így készül a kandírozott narancshéj

A kandírozott finomságokat karácsony környékén szoktuk készíteni, talán azért, mert ekkor fogyasztunk nagy mennyiségben citrusféléket, főleg narancsot.

Héjából ínycsiklandozó kandírozott finomságot készíthetünk. A kandírozás egyfajta tartósítási eljárás, melynek az a lényege, hogy a gyümölcsben található vizet cukorral helyettesítjük. Időigényes művelet, mivel elég sok időbe telik, mire a víz helyét átveszi a cukor, de ha sikerül, kitűnően tartósítottuk a gyümölcsöt.

Fontos tudni, hogy kandírozásra a már érett, de még kemény gyümölcsök az alkalmasak

A citrusfélék mellett ananászt, almát, barackot, cseresznyét, meggyet, szilvát és szőlőt is tartósíthatunk ezzel az eljárással.

A narancshéj kandírozása talán a legismertebb és a legnépszerűbb a gyümölcsök ilyen jellegű tartósítása közül.

  • Az eljárás több napot vesz igénybe, de nem túl bonyolult. Először is vegyünk néhány bionarancsot, mossuk meg alaposan, hiszen a héját fogjuk elfogyasztani.
  • Megmosás után hámozzuk meg.
  • A lehámozott héjat vágjuk fel keskeny csíkokra, de úgy hogy a héj fehér részét, amennyire lehet, távolítsuk el.
  • Mérjük le a narancshéj súlyát, és adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd csorgassuk rá a megpucolt narancsok levét. Az így kapott keveréket körülbelül húsz-harminc percig közepes lángon főzzük.
  • Miután karamellizálódott, egy napig pihentessük, majd másod- és harmadnap ismételjük meg a forralást. Ha szükséges, kis mennyiségű víz hozzáadásával megakadályozhatjuk, hogy leégjen. A harmadik forralás után hagyjuk kicsit kihűlni, majd forgassuk kristálycukor és fahéj keverékébe.
  • Egy sütőrácson szárítsuk meg a kandírozott narancsszeleteket, amelyek szép fényesek lesznek, és hosszú ideig elállnak.
  • Ínyencek belemárthatják a kis narancspálcikákat olvasztott csokiba, majd rövid hűtés után máris fogyaszthatjuk.
Fotó: cookdiary.net
Fotó: cookdiary.net

 

Tálalhatjuk magában édességként, de használhatjuk például muffinok díszítésére, de akár sütemények – püspökkenyér – tésztájába is keverhetjük. Másik nagyszerű fogyasztási módja, ha joghurtba, müzlibe keverjük.

Kapcsolódó recept >>> Így készíts levelestésztából szaloncukor sütit

Olvasói sztorik