A karácsonyi ünnepkör számtalan boldog élményt hoz és juttat eszünkbe. Gyermekkorunk karácsonyfadíszei vagy éppen gyermekink kézzel készült ajándékai többnyire az év minden napján otthonunkat díszíti.
Az ilyen díszeket gyarapíthatjuk az alábbi megindító, szép ötlettel. Az interneten több receptet is találhatunk ezek megvalósítására, most ezekből hoztuk a legjobbakat.
A legrégebbi, és talán a legtöbbek által ismert recept.
Hozzávalók
- egy csésze liszt
- egy csésze só
- fél csésze víz
- egy kiskanál olaj (ettől kevésbé fog megrepedezni száradáskor a gyurma)
Elkészítése: Ebben a receptben az a jó, hogy bármilyen bögrét, tálkát használhatsz a hozzávalók adagolásához, igazából nem is kell méricskélni, hiszen a lisztből és sóból ugyanannyi, a vízből pedig feleannyi kell. A gyerekek nagyon szívesen segítenek az összeállításban, bár az ő kis kezük még általában nem elég erős ahhoz, hogy szép simára tudják összegyúrni a tésztát. Mikor elkészült, akkor csemetéink kezét, esetleg lábáról készíthetünk bele nyomatot. A karácsonyfadíszeket sütikiszúró formákkal készíthetjük. Ne felejtsetek el gyufaszállal, vagy fogvájóval lyukat fúrni rá, ha fel szeretnétek majd akasztani! Szárítás után színezni is lehet a gyurmát; a legjobb ételfestéket használni, de lehet temperával is. A Játszunk együtt oldalán további ötleteket is találtok.
Ha selymesen csillogó díszt, ajándékot szeretnénk, akkor ez tökéletes választás.
Hozzávalók:
- 1 csésze (285 g) szódabikarbóna
- 1/2 csésze (70g) étkezési keményítő
- 3/4 (225 ml) csésze víz
Elkészítése: keverjük össze a száraz hozzávalókat egy edényben, majd csomómentesen dolgozzuk bele a vizet, szép fokozatosan. Kis láng fölött, kevergetés mellett főzd gyurma állagúra, ha színezni szeretnénk, tegyünk bele ételszínezőt. Vegyük le a tűzről, csomagoljuk be folpackba, hogy ki ne száradjon. Ha kihűlt, lehet vele gyurmázni. Arra figyeljünk, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani. Az elkészítés részletei a Babaszoba oldalán olvasható.
Hozzávalók
- 2 csésze homok
- 1 1/2 csésze liszt (minden célra)
- 1 csésze meleg víz
- 1 1/4 csésze só
Keverjük össze a homokot, lisztet és a sót egy nagy tálba, és lassan adjuk hozzá a meleg vizet, keverjük alaposan össze. Az alapanyagoktól függően változhat a víz mennyisége, tehát ha túl ragacsosnak tűnik a massza akkor tegyünk még hozzá a száraz anyagokból. Amikor elkészültünk, akkor borítsuk ki egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki, és máris készíthetjük a lenyomatot. Ha természetes hatású dekorációt szeretnénk, akkor tökéletes megoldás lehet a kavics vagy a kagyló, esetleg gyöngy rátűzdelése, belenyomkodása.
A gyurmák szárítása
Ha nincs szükségünk a gyors száradásra, akkor egy tálcára téve szobahőmérsékleten, esetleg fűtőtestre téve, forgatva szárítsuk. Sütőbe téve hamarabb szárad. A sütőt állíthatjuk 180-200 fokra is, így gyorsabban szárad, de a sógyurma például könnyebben megrepedhet. 80-100 fokos hőn 1-2 óra alatt megszárad. Szárítás közben óvatosan forgassuk a díszeket.