Már a 19. század végén nagy kedvenc volt a finomság, mely mára sem veszített népszerűségéből. Alapvetően cseh fánk, mely nem speciális farsangi, az év bármilyen részében nagyon egyszerűen elkészíthető. Fűtési szezonban nagy előny, hogy a kelesztő tálat rá lehet tenni a konvektorra, vagy a kályha mellé, így gyorsabban megkel a tészta.
2 és fél deci tejet meglangyosítunk. 1 decibe belemorzsolunk fél csomag friss élesztőt és egy kanál cukorral felfuttatjuk. 25 deka liszt közepébe öntjük, beleteszünk egy tojás sárgáját, a maradék tejet, kis sót, és még egy kis cukrot vagy édesítőt. 15 percig langyos helyen pihentetjük, a végén hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét.
A tarkedli sütőt vékonyan kikenjük olajjal és egy-egy kanál tésztát beleteszünk a lyukakba – de tarkedli sütő nélkül is el lehet készíteni bármilyen serpenyőben, mert nem folyik szét, mint a palacsinta.
A receptet és a fotót köszönjük Kaszás Klárinak, aki Facebook-oldalán tette közkinccsé a receptet.