A szilveszteri mulatozás egyik népszerű itala a bólé. Ezernyi fajtája van, az alábbiakban négy egyszerű és nagyszerű bólé elkészítési módját kínáljuk.
Őszibarackos bólé
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack befőtt, 15 dkg porcukor, 5 dl száraz fehérbor, 7 dl félédes pezsgő, 0.5 dl őszibaracklikőr
Elkészítés: a barackokat szeletekre vágjuk, és porcukorral rétegezve üvegtálba tesszük. Annyi bort öntünk rá, hogy ellepje majd hűtőszekrényben lefedve, egy napig állni hagyjuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt öntjük rá a maradék bort és a pezsgőt, végül hozzákeverjük az őszibaracklikőrt is. Jól lehűtve tálaljuk.
Fagylaltos bólé
Hozzávalók: 250 g gyümölcsfagylalt, 2 cl maraschino, 2 üveg pezsgő.
Elkészítés: a fagylaltot másfél üveg hűtött pezsgővel a bólés tálban leöntjük. Állni hagyjuk, míg a fagylalt megolvad. Ekkor hozzáadjuk a likőrt és a maradék pezsgőt. Enyhén megkeverjük és azonnal tálaljuk.
Eperbólé jégkockával
Hozzávalók: 1 kg mélyhűtött földi eper, 25 dkg. porcukor, másfél liter fehér bor, 1 üveg pezsgő, 3 deciliter szénsavas ásványvíz, a tálaláshoz jégkockák.
Elkészítés: a földi epret kiengedjük, tálra tesszük és megszórjuk a porcukorral. Hűtőbe tesszük 2 órára. Ezt követően hűtött borral, a pezsgővel és az ásványvízzel összeöntjük és óvatosan összekeverjük. A gyümölcsöt és a folyadékot egyenletesen osszuk el a poharakban. Mindig hidegen kínáljuk.
Római bólé
Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 10-10 citrom és lime szelet, 1 evőkanál cukorszirup, 10-10 cl citrom és narancslé, 1liter ananászlé, 1 üveg fehér rum, 10 cl őszibaracklikőr, 1 üveg pezsgő.
Elkészítés: a pezsgő kivételével a hozzávalókat a bólés edénybe öntjük, jól összekeverjük, lehűtjük. Tálalás után a pezsgőt hozzáöntjük és még egyszer megkeverjük.
Címfotó: reference.com