Az év végi-év eleji gasztronómiai hagyományokhoz hozzátartozik az apró szemű ételek fogyasztása. A lencse, a borsó és a bab a pénzt hivatott otthonunkba vonzani. A savanyú káposzta a gyomrunk békéjét állítja vissza, ha az ó év búcsúztatásakor kicsit több alkohol csúszott a virsli mellé. Nem kell lemondani egyikről sem, ha békétlen gyomor csak keveset képes befogadni. Házasítsuk össze a két tételt. S hogy még triplázzunk, vegyünk hozzá egy kis vaddisznó húst is. Ám ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, akkor bátran nyúljunk a házi sertés húsához. Az ízélmény ekkor sem marad el, és szerencse sem.
Készítsünk lucskos, babos káposztát, vadhúsos gombóccal
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 30 dkg édes fejes káposzta
- 30 dkg fehér bab
- 20 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- kevés paprika, paradicsom
- petrezselyem és fokhagyma
- kis fej zeller
- só, édes-nemes őrölt paprika, őrölt bors, kömény, babérlevél
- 1 kg (vad)disznó hús
- 20 dkg rizs
- 3 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- kávéskanál kapor, só, bors, olaj
- tejföl
- búza vagy rozs cipó
- egy-egy körte vagy alma a díszítéshez.
Elkészítése
A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, majd a fél karikára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra aprított fokhagymát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát utána a savanyú káposztát. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át, hogy csak kellemesen savanykás legyen. Ekkor hozzáadjuk a fehér babot, amit előtte fél napra beáztatunk.
Ekkor tesszük hozzá a fűszereket: sót, őrölt borsot, köményt, babérlevelet, egy kisebb zellergumót, ilyenkor lehet hozzá adni a darabolt paradicsomot és paprikát is.
Az édes káposztát csíkokra szeleteljük, és akkor adjuk hozzá, ha a bab félig megfőtt. Lassú tűzön rotyogtatva főzzük.
A húsos gombóc elkészítése
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd rá öntjük a darált (vad)húsra, hozzá adjuk a rizst, a tojást az apróra darabolt kaprot és ízlés szerint fűszereket, és összedolgozzuk.
Mikor a bab már csak kicsit roppan,t ehát van még kb. 20-30 perc hátra, adjuk hozzá a (vad)húsos gombócot. Ennek a főzési ideje kb. 20-25 perc. 5-10 perccel a lezárás előtt rakjuk bele a karikára vágott füstölt kolbászt is.
A cipók sipkáját levágva készítsünk tálkákat, és abban tálaljuk bőséges tejföllel.
Címfotó: kisinóci lucskos-babos káposzta