A Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete a Magyarországon működő falusi vendégasztal szolgáltató magánszemélyek, kistermelők vendégasztal szolgáltatók összefogása, sok esetben kapcsolódva a szálláshelyek biztosításához.
Sok háznál főznek, süteményt, lekvárt, disznótoros termékeket készítenek, bemutatják a vidéki élet még élő tradícióit, tárgyi, szellemi hagyatékait, hagyományait, a vidéki családi életmódot és sok esetben egy-egy működő gazdaságot.
Aki belekóstol ezekbe a vendégasztalok kínálta gasztronómiai különlegességekbe, az nem felejti el a vidék ízeit.
Csokorba gyűjtöttünk néhány falusi vendégasztal szolgáltatót, akik változatos, különös és remek ízeket kínálnak a portájukra, gazdaságukba betérőknek.
Tuba Tanya
A Hortobágyi-puszta szélén, Hajdúszoboszló közelében bújik meg a tanya, ahol a nyári forróságban a vályogfalú épületek hűvös csendjével, télen a kemencék melegével, és a bennük készülő ételek hagyományos magyar ízeivel találkozhat a vendég, a századfordulón virágzó tanyavilág szellemét megidézve.
Kemencés Vendégasztal
A Győr-Moson-Sopron megyei Völcsejen az előételtől a desszertig minden fatüzelésű kemencében készül a nagymamák receptjei alapján. Nagy kedvenc a kemencében sült csülkös bableves, a cipóban sült és a tepsis csülök, melyekhez házi csapolt sört, a gazda pálinkáit, házi szörpöket , tájjellegű minőségi borokat kóstolhatnak az ide betérők.
Siba Sajtporta
Kecsketejből és tehéntejből friss, füstölt és érlelt sajtok készülnek a Dunaújvárostól nem messze eső Kulcs településen. A közvetlenül a Duna-partján lévő portán a vendégeknek sajtkóstolást, sajtkészítés-bemutatót tartanak, a vendégasztalnál sajttal, tejtermékkel készült ételeket kínálnak, és kívánságra kerti kemencében sütik az ínyencségeket.
Krisztina Farm
Érezte már valaha a kakastejes cipó ízét, vagy a nagyi szilvalekvárjának varázslatos nektárját? Ha nem, akkor a felsőlajosi vendégházat és vendégasztalának különlegességeit érdemes megkóstolni. A csendes környezet, a meghitt hangulat pedig egyszerű desszertnek számít arrafelé.
Fetzer Pince Vendégasztal
Etyeken, a több mint 100 éves, hagyományos sváb-présházban kóstolhatók a finom borok – borfalatok kíséretében. A présházban, illetve az udvaron kialakított barátságos környezetben magyar és sváb ételkülönlegességek közül választhatnak a betérők.
Pitypangos Porta
A falusi vendégasztal a tiszaörvényi Pitypangos Portán sem más, mint egy olyan étkezési lehetőség, ahol megismerkedhetünk a vidéki ételekkel, italokkal, s akár azok elkészítési módjával is.
Berkes Porta
A Kaposvár közelében lévő Berkes Portán a vendégasztalon kemencében készített ételeket kóstolhatnak a megfáradt vándorok.
Pegazus Lovarda és Vendégház
A Sárrétudvari vendégasztalon, amikor étellel kínálják a pihenőket, ötvözik a hamisítatlan és hagyományos falusi ízvilágot a nagyszüleiktől megszokott ízekkel, és mindezt családias hangulatba csomagolják. Örülnek, hogy a nagyvárosi gyerekeknek megmutathatják, honnan kerül az étel az asztalukra, az ifjak láthatják, hogy az igazi tej nem dobozban terem, és egyenesen a tyúkok alól kiszedett tojásból fogyasztják a rántottát.
Múltidéző Porta, Szalafő
A háziasszony – aki könyvet is írt az őrségi konyha kincseiről – a szalafői vendégasztalra igény szerint elkészíti a tájegység jellegzetességeit: dödölle, vargányaleves, hajdinaleves, tökmagolajos ételek helyben kóstolhatók, illetve közösen dödölle készíthető. A sütőkemencében a papszer-pusztai langalló a háziasszony vezetésével bármikor elkészíthető.
Címfotó: Facebook/Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem, Tihany