A Magyar Turisztikai Ügynökség idén nem szervezi meg a torkos csütörtököt, a korábban népszerű akció weboldala is megszűnt. Ettől függetlenül 2017-ben is adhatnak az éttermek 50 százalékos kedvezményt március 2-án – a torkos csütörtök ugyanis idén erre a napra esik.
2006-ban indította útjára a jogelőd, a Magyar Turizmus Zrt. a torkos csütörtököt, mely egy néphagyomány alapján jött létre: e szerint
A kezdetekben kiváló ötletnek bizonyult, hogy a „rendezvény” összefogja a vendéglátással foglalkozó helyeket, akik ezen a napon fél áron kínálták portékáikat.
Valószínű az egyre kevesebb érdeklődő vendéglátós miatt hozta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség azt a döntést, hogy nem próbálkoznak meg az esemény megszervezésével. Az éttermek március 2-án így egyedileg szervezhetnek maguknak torkos csütörtököt – ha kedvük éppen úgy tartja.
Hosszútói tüzes tekercs
Hozzávaló 10 személyre: 1,4 kg füstölt tarja, 0,2 kg kígyóuborka, 0,1 kg Karaván sajt, 0,15 kg lilahagyma, 0,05 kg “Erős Pista”, 0,02 kg só, 0,02 kg fokhagyma, 4 db tojás, 0,15 kg liszt, 0,25 kg zsemlemorzsa, 1 liler étolaj.
Elkészítése: a füstölt tarját vékonycsíkokra vágjuk, lepirítjuk, kevés pörköltlével felengedjük, csipet liszttel sűrítjük és hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a vékony csíkokra vágott uborkát, sajtot, lilahagymát, Erős Pistát, zúzott fokhagymát. A karajt felszeleteljük (20 szelet), kiklopfoljuk, sózzuk. A tölteléket 20 egyenlő részre osztva a szeletekre halmozzuk. Felgöngyölítés után lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva, forró olajban ropogósra sütjük.
A húst kettévágva, igény szerinti körettel tálaljuk. Friss zöldségekből készített salátát kínálunk hozzá.
Címfotó: MTI – Czika László