A tepertőkrém a falusi nagymamák gyorsan elkészíthető finomsága volt. Ők a tepertőt is saját kezűleg csinálták, s ezzel ma is bárki megpróbálkozhat. Húsos, hasaalja szalonna kell hozzá! A ropogós, házilag készített tepertőnek nincs párja. Készen is megvehetjük, ez esetben lehetőleg piacon, termelőtől vásároljunk.
Ha van tepertőnk, kezdhetjük is a tepertőkrém készítését, amit garantáltan a család minden tagja és a vendégek is szeretnek majd.
Hozzávalók (4 főre)
25 dkg tepertő, 1 evőkanál normál mustár – ínyencek használhatnak csípős mustárt, ettől az egész még pikánsabb lesz –, 1 evőkanál vaj, 1 fej nagy vöröshagyma, csipetnyi só és ízlés szerint bors.
Elkészítése
A tepertőt, a vajat és a négybe vágott hagymát húsdarálón letekerjük. A nagyi legalábbis ezt tette, de ma már a robotgép gyorsabb megoldás. A péphez hozzáadjuk a mustárt, megsózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Frissen is fogyasztható, de ha 2 órán át pihentetjük, az ízek jobban összeérnek.
Pirítóssal vagy friss kenyérrel, “feltétként” lilahagyma gerezdekkel vagy újhagymával biztosan gyorsan elfogy.
Címfotó: szekelyfalatok.ro