Otthon készült
Medion   DIGITAL CAMERA

3 ellenállhatatlan recept a palacsinta világnapján

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 02. 28. 11:14

Édes vagy sós, minden változatát szeretjük.
Korábban a témában:

A palacsinta világnapja húshagyó keddre, a húsvéti nagyböjt előestéjére esik. A hagyományok szerint a háziasszonyok ilyenkor, a farsangi időszak utolsó napján még összeszedték a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütöttek belőle. Ezzel véget ért a a farsangi fánk szezonja is.

Fotó: Wikimedia Commons

Az angolszász országokban nagy hagyománya van ennek a napnak. Évtizedek óta versenyeket hirdetnek palacsintasütésből, palacsintaevésből, feldobásból és elkapásból és sok-sok más palacsintás ügyeskedésből.

Mi a ketkes.com segítségével 3 finom receptet hoztunk olvasóinknak a palacsinta világnapjára. Jó étvágyat kívánunk hozzájuk.

Tejszínkrémes palacsintatorta

Hozzávalók

20 dkg liszt, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 3 dl tej, 3 dl szénsavas ásványvíz, 7 evőkanál olaj, fél teáskanál sütőpor, 1 dl eperlekvár. A tetejére: 1 csomag tejszínes pudingpor, 3 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 dl habtejszín, 1 tasak habfix, 5 dkg csokoládéreszelék.

Elkészítése

A palacsinta száraz hozzávalóit tálba tesszük, majd a tojást, a tejet, az olajat és a vizet is hozzáadjuk, csomómentesre kavarjuk. Kevés olajat öntünk egy serpenyőbe és a megszokott módon kisütjük a palacsintákat, majd hagyjuk langyosra hűlni, ezután megkenjük a lekvárral. A pudingot, a cukrot és a tejet egy edénybe tesszük és a megszokott módon elkészítjük, ezután kihűtjük. A habot felverjük, belekeverjük a habfixet és a hideg pudinggal összedolgozzuk. Egy tányérra teszünk szorosan egymás mellé 5 db megkent palacsintát, erre kenünk egy réteg krémet, majd befedjük 4 db palacsintával, így halmozzuk az alapanyagokat, amíg piramis formájú lesz. A tetejét és az oldalait is átkenjük a krémmel, rászórjuk a reszelt csokoládét és szeletelhetjük is.

Tiramisu palacsinta

Hozzávalók

A tésztához: 20 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tojás, 1,5 dl tej, 3 evőkanál olaj, 3 dl szénsavas ásványvíz, A töltelékhez: 30 dkg mascarpone, 1 evőkanál citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 1 dl főtt feketekávé, 1 csomag babapiskóta.

Elkészítése

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd olajban kisütjük a palacsintákat. A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Minden palacsintát megkenünk a krémmel. Két darab babapiskótát a kávéba mártunk, rátesszük a mascarpone-krémre, majd feltekerjük a palacsintát. Megtöltjük az összeset, és tálalhatjuk is.

Csirkés raguval töltött palacsinta sajtszósszal

Hozzávalók

A tésztához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 3 dl szénsavas ásványvíz, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 50 dkg csirkehús, 1 nagy hagyma, 5 dkg ementáli, 1 evőkanál tejföl, só, bors, olaj. A tetejére: 1 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, 10 dkg ementáli, só, bors.

Elkészítése

A palacsinta minden alapanyagát egy tálba tesszük, robotgéppel összedolgozzuk és a megszokott módon kisütjük. A hagymát apróra vagdossuk, kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és fűszerezzük. Mikor a hús megpirult, belekeverjük a tejfölt, de ekkor már nem sütjük tovább és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. A palacsintákat egyenként megtöltjük a raguval, majd egy kiolajozott hőálló edénybe tesszük őket szorosan egymás mellé. A főzőtejszínt, a tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük, fűszerezzük és a palacsintákra öntjük. 180 fokos sütőben 10-13 perc alatt készre sütjük, egy kicsit hagyjuk hűlni és már szeletelhetjük is.

Címfotó: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.