Otthon készült

Így készül a legszebb tavaszváró barkakoszorú

A húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan jelképe a barka. Most már nem csak vázában csodálhatjuk.

A barka szorosan a Húsvéthoz kötődik bennünk, pontosabban a Húsvét vasárnapját egy héttel megelőző Virágvasárnaphoz. A kereszténység pálmaágakat lengetve ezen a napon ünnepelte Jézus bevonulását Jeruzsálembe. A kora tavaszi időszaknak megfelelően a magyarok ezeket a pálmaágakat lombfakadás előtt virágzó fűz  vesszőivel helyettesítik.

A  barka csak viszonylag rövid ideig tartó szakasz a növény életében, hiszen ha a fűz kivirágzik, a barka már nem értékesíthető. A barka színét meghatározza a virágzatot alkotó murvapikkelyek színe, illetve változása a virágzás során, a murvapikkely szőrözöttsége, valamint az ivarlevelek elhelyezkedése, színe és fejlettsége.

Hazánk viszonylag gazdag fűz fajokban, az egyes fajok genetikai változékonysága pedig számtalan alakot és színt eredményez, és számtalan kreatív dolgot készíthetünk belőle. A rendelkezésre álló, leggyakrabban gyűjtött fajok közül a legismertebb a kecskefűz. Itthon általánosan elterjedt, a többi fűztől eltérően előfordulása nincs vizek mellékéhez kötve.

Kapocsolódó anyag  >> Meseszép kerítések fűzfából

Dekoráljunk barkával

       Hozzávalók

 • 48 db 120 cm hosszú fűzfavessző
 • drótvágó, metszőolló
 • virágkötészeti drót, lehetőleg papírborítású
 • vessző-koszorúalap

  Elkészítés

  1. A vesszőket vágjuk 20-25 cm-es darabokra.

  Fotó: betterhomes.com

  2.Fogjunk össze 6-8 ágacskát, és formázzunk belőlük legyező alakú köteget.

  Fotó: betterhomes.com

  3. A formázott köteget drót segítségével erősítsük egy kis csokorba, és rögzítsük az alaphoz is. Annál szebb, minél szorosabban simulnak egymáshoz. A kis kötegekkel borítsuk be az egész koszorút.

  Fotó: betterhomes.com

  További tavaszi inspirációk ajtókra

Galéria

 

Fotók: bhg / countryliving

Ez is érdekelhet >>>  A legkedvesebb dekorációk a húsvéti asztalra

Olvasói sztorik