Otthon készült

Berzselés, a legszebb hagyományos tojásfestési technika

A hagyományos tojásfestési technikák között a berzselés az egyik legtermészetesebb és talán a legszebb.

Húsvétkor sok háznál festenek vagy díszítenek tojást, ami díszítheti az ünnepi asztalt, de a locsolkodók ajándéka is lehet. Készíthetjük főtt tojásból, amit az ünnepek alatt jó, ha el is fogyasztunk, de díszíthetünk kifújt tojásokat is, amik emlékként is eltehetők. A hímes tojás a húsvéti – ünnepkör ősi kultikus szimbóluma számos nép hitvilágában, és sokan ismerik a hagyományos tojásfestési technikákat. Ezek közé tartozik  berzselés, azaz levélrátétes díszítés is.

Ez a technika a legegyszerűbb a hagyományos festések közül

  • Gyűjtsünk össze zsenge, különleges formájú leveleket, esetleg virágokat a díszítéséhez. Minél többféle levelet, virágot gyűjtünk, annál változatosabb és szebb mintákat kapunk. Ezeket óvatosan nedvesítsük be, és simítsuk rá a keményre főzött vagy kifújt, száraz, tiszta tojásra .
Fotó: weibo.com
  • Egy gézdarabot vagy régi nejlonharisnyát vágjunk kisebb darabkákra, majd vonjuk körbe vele a tojásokat.
Fotó: weibo.com
  • Figyeljünk arra, hogy szoros legyen a rögzítés, hogy ne szivárogjon a levelek alá a festőlé. Ennek érdekében a gézt, harisnyadarab végét alaposan kötözzük el.
Fotó: weibo.com
  • Készítsük el a festőlevet. A berzselt tojások hagyományosan barna színűek, ezt a színt a vöröshagyma  felső héjának főzetéből nyerhetjük. Minél több héjat használunk, annál sötétebb festőlevet kapunk.
Fotó: weibo.com
  • Az elkészült festőlébe áztassuk a tojásokat úgy, hogy teljesen ellepje őket a lé. Néhány perc után, mikor látjuk, hogy a kívánt színt megkapta a tojás, akkor vegyük ki, és óvatosan bontsuk le róla a bevont anyagot. Ha elég szoros volt a rögzítés, akkor a levelek alá nem folyt be a festőlé, és alatta a tojás megőrizte eredeti színét.
Fotó: weibo.com
  • A kész tojásokat olajjal vagy zsírral töröljük át, hogy szép fényesek legyenek.
Fotó: weibo.com

A természetes festőlevekről és elkészítésükről korábbi cikkünkben olvashattok.  Ha pedig további elbűvölően szép tojásfestési ötlettel szeretnétek inspirálódni, akkor nézzétek meg a 11 legjobb ötletet ebben a témában.

Forrás: duitang

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik